Tussilagon är ett typiskt vårtecken.
Tussilagon är ett typiskt vårtecken. Bild: Birgitta Lindqvist/Göteborgs-Posten

Våren har kommit till Tjörn – men Orust får vänta

Nu är våren äntligen här! Åtminstone på Tjörn, rent meteorologiskt. Dock får Orust och Stenungsund vänta ytterligare på den meteorologiska våren.
– Gränsen går ungefär vid området, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Trots att de senaste dagarna har inneburit lite ruskigt väder och kanske inte kommit med allt för mycket vårkänslor så har faktiskt den meteorologiska våren kommit till vårt område.

Hela södra Götaland, samt Gotland och Öland har fått meteorologisk vår från och med den 15 februari, meddelande SMHI under tisdagen. Lokalt har även delar i den norra delen av Götaland fått meteorologisk vår.

– Tjörn har fått den grönare färgen, Orust har det ännu inte, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI när han kikar på SMHI:s årstidskarta, där grön färg betyder att den meteorologiska våren har anlänt.

Osäkert med vår i Stenungsund

Meteorologisk vår innebär att dygnsmedeltemperaturen under sju dygn legat över noll. På SMHI:s årstidskarta kan man följa kampen mellan meteorologisk vår och meteorologisk vinter. Där är det dock osäkert om Stenungsund kan glädjas över vårens ankomst eller ej.

ANNONS

– Rent från kartan ser det ut som att sträcket går över Stenungsund, säger Linus Karlsson.

– Man får gå in på årstidskartan och stationerna som vi har i västområdet. Då är det ute i skärgården vid Nordkoster och Måseskär som gäller. Tyvärr har vi ingen station i Stenungsund som kan bekräfta våren.

Längre söderut kan dock göteborgarna glädjas över att våren kommit till staden.

ANNONS