Valsedlar från valet 2018.
Valsedlar från valet 2018. Bild: Kenny Hjälte

Valdistrikt kan ändras i Stenungsund

Den ökande inflyttningen till centrala delar av Stenungsund gör att kommunen måste se över valdistriktsindelningen inför valet 2022. Risken är att vissa valdistrikt blir för stora och beräkningar visar att minst ett nytt distrikt måste skapas.

ANNONS

Idag finns 15 valdistrikt i kommunen men en internutredning visar att det kan behövas 16. Det är ett distrikt som omfattar Doterödsområdet, Parkers gård och Nytorpshöjd som sannolikt får delas i två distrikt. Förslaget innebär att man skapar ett nytt distrikt av Doteröd och Nyborg och ett av Parkers gård, Solgårdsterrassen och Kvarnberget.

Kommunstyrelsen beslöt på sitt senaste möte att återremittera hela frågan för ytterligare utredningar. Enligt regelverken bör det finnas mellan 1 000 och 2 000 röstberättigade i varje valdistrikt. Det största distriktet från valet 2018 hade redan då över 1800 röstberättigade och sedan dess har inflyttning och nybyggnation skett i detta område.

ANNONS

Samtidigt som man måste dela stora valdistrikt finns också ett distrikt i Jörlandaområdet med bland annat Gilltorp och Rämma där man endast har 729 röstberättigade. Här krävs att man ansöker om speciellt tillstånd från länsstyrelsen för att få behålla distriktet som eget valdistrikt.

ANNONS