Vattenläcka berodde på dåliga rör

Stora delar av Stora Höga var utan vatten under måndagen och tisdagen efter en läcka. Anledningen var gamla rör som blivit dåliga.
– Vi såg att de var mycket sämre än vi trodde, säger kommunens driftchef Mats Pettersson.

ANNONS

På måndagsmorgonen upptäcktes en vattenläcka, som har gjort att stora delar av Stora Höga blev utan vatten större delen av dagen.

Kommunen arbetade hela dagen med att reparera läckaget, men det visade sig bara vara en tillfällig lagning, för på tisdagen stängdes vattnet av igen.

Anledningen var att rören var i mycket sämre skick än man först trott, menar Mats Pettersson, driftchef VA och gata.

– Det visade sig att bygget man gjort någon gång i tiden var lite för dåligt. Vi gjorde en provisorisk reparation igår för att få något vatten över huvud taget inatt. Det var en knutpunkt där det inte var i linje med vartannat.

Tankar ställdes ut

Vattentankar ställdes ut vid förskolan på Högavägen och senare på Slingan 29. De boende på Slingan var också de som inte fick något vatten tillbaka alls under reparationens gång.

De boende på Anders väg, Neros väg och Högavägen rekommenderades att koka vattnet.

Vid 14 på tisdagseftermiddagen kunde kommunen meddelade att arbetet nästan var klart och att de räknade med att alla skulle ha vattnet tillbaka vid klockan 16. Då gällde heller inte längre kokningsrekommendationen.

Flera rördelar utbytta

– Vi tog fram material igår och idag har vi bytt hela knutpunkten, säger Mats Pettersson.

På sin sajt påminner kommunen om att ledningsarbeten eller andra störningar på ledningsnätet kan göra att vattnet bli missfärgat. Det är inte hälsofarligt och missfärgningarna försvinner oftast om man spolar en liten stund i kranen.

Om vattnet är mjölkaktigt beror det på att luft kommit in i ledningen. Inte heller det är farligt.

ANNONS