Veckolång militärövning längs kusten

Fartyg, helikopter och båtar – marinen drog på onsdagen i gång sin höstövning. De kommer bland annat hålla till i Hakefjorden in till Stenungsund och Wallhamn.

ANNONS
|

Övningen pågår dygnet runt 24-31 augusti och går ut på att till havs skydda svenska hamnar och transportleder. Bland övningsmomenten ingår logistik, ubåtsjakt och minröjning, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Enligt Försvarsmakten kommer övningen leda till att militär personal, fartyg, helikopter och båtar hörs mer än vanligt i det berörda området.

Övningen kommer genomföras i södra inloppet till Göteborgs hamn samt i Hakefjorden in till Stenungsund och Wallhamn. Där kan, uppger Försvarsmakten, lösskjutning förekomma.

Den kommer också att genomföras vid Vinga, där ett arbete med att oskadliggöra den minlinje från andra världskriget som upptäcktes tidigare i år ska inledas.

Deltar i övningen gör Kustbevakningen, Tredje- och Fjärde sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Älvsborgs amfibieregemente och Helikopterflottiljen.

ANNONS

Här kommer övningarna hållas

Skredsvik, Wallhamn, Stenungsund

Övar i Hakefjorden och delvis på land vid Wallhamn och Stenungsund. Lösskjutning kan förekomma och syftet är att träna marin logistik och minröjning med röjdykare.

Göteborg

Södra inloppet till Göteborgs hamn. Kommer främst att öva minröjning, det finns ingen fara för allmänheten men båttrafikanter uppmanas hålla avstånd till militära fartyg eftersom vi kan ha redskap i vattnet. Under helgen kommer fartyg att förflytta sig in till Stigbergskajen för att delta i Marinen 500 år.

Vinga

Röjning av skarp minlinje. Flera säkerhetsåtgärder kommer att vidtas inför sprängning och båtar som rör sig i närheten uppmanas att passa VHF kanal 16.

Källa: Försvarsmakten

LÄS MER:Ett av Sveriges farligaste vrak har nu tömts på olja – blir artificiellt rev

LÄS MER:Försvarsmaktens båtar intar skärgården

LÄS MER:Detta är din plikt – om kriget kommer

ANNONS