Lisbeth Svensson (L) är stolt över Stenungsund arena och Nösnäsgymnasiet.
Lisbeth Svensson (L) är stolt över Stenungsund arena och Nösnäsgymnasiet. Bild: Teresa Innocenti

"Vi måste höja ribban i skolan”

Lisbeth Svensson har varit aktiv i Liberalerna sen 1985. Nu står hon som förstanamn på partiets lista inför kommunalvalet 2022.
– Vi måste höja ribban i skolan. Det är inte okej att bara få godkänt, vi måste sikta högre.

ANNONS
|

Lisbeth Svensson flyttade i mitten av 1980-talet till Stenungsund. Då var hon färdig kemiingenjör från Chalmers och började jobba på petrokemin. Samtidigt kände hon att hon ville engagera sig politiskt och efter valet 1985 svarade hon på en annons från dåvarande Folkpartiet, där de sökte medlemmar.

– Det är både intressant och viktigt att arbeta politiskt. Det tar mycket tid, men det får man ta sig, säger hon.

Viktigt med utbildning och föreningsliv

Utanför Stenungsund arena är det lugnt. Nösnäsgymnasiet är tomt på elever och ombyggnationer av skolan pågår. För Lisbeth Svensson är platsen viktig. Den representerar utbildning, fritid och föreningsliv, områden som hon brinner för.

ANNONS

– Att vi har en sådan här fin arena i Stenungsund är bra. Tillsammans med gymnasiet attraherar det människor, säger hon.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?

– Skolan kommer först, och där är det flera områden som är viktiga speciellt inom grundskolan. Vi måste ha fokus på kunskap, arbetsmiljö och ambition. Länge har det varit okej att bara få godkänt. Men vi måste sikta högre och höja ribban. Nu har vi professionella analyser av situationen som vi kan arbeta efter. Framför allt är det läskunnigheten som måste bli bättre, säger Lisbeth Svensson.

Oacceptabelt med väktare

Även den sociala miljön inom skolan är viktig. Mobbing och otrygghet måste arbetas bort och här menar hon att det är en ledningsfråga.

– Det är helt oacceptabelt att det ska behövas väktare på en skola, som det behövdes på Stora Högaskolan en period, säger hon.

Vidare anser hon att det behövs en översyn av boendemiljön i kommunen, och att det ska finnas fler möjligheter att bygga småhus.

– Alla vill inte bo i flerfamiljshus. Vi måste också ta tillvara de gröna stråken, så de inte försvinner i detaljplanerna, säger hon.

Hur ska ni nå dessa mål?

– Vi behöver läsförbättrande åtgärder i skolan, och till det hör böcker. Det kommer främja läskunnigheten. Fler lärare med högre kompetens måste också till, så att det finns lärare till resursgrupper, säger hon.

Vill ha konsekvenstrappor

För att komma tillrätta med otrygghet och mobbing vill hon se så kallade förväntanskontrakt mellan elev och skola.

– Vi ska också ha tydliga konsekvenstrappor. Elever ska veta vad som gäller och vad konsekvensen blir. Kränkningsrapporter hjälper en del, men om det inte blir några konsekvenser?

För att främja en bra boendemiljö menar hon att en tidig dialog och lyhördhet gentemot medborgarna vid detaljplanearbetet är av största vikt.

– Kommunen måste också köpa in mer mark. Det går inte att bygga om vi inte har något att bygga på, säger Lisbeth Svensson.

Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?

– Jag är glad över att vi fått upp tillgängligheten i kommunen på agendan. Man ska kunna ta sig med exempelvis rullstol från kommunhuset till Fregatten via kajpromenaden. Nu ska det genomföras, säger hon.

Hon är också stolt över att det nu kommer bli ett Miljöforum i Stenungsund till hösten, där medborgare ska kunna träffa politiker, tjänstemän och företagare.

Hur skiljer sig ditt parti från övriga i Stenungsund?

– Jag tycker vi hittar rätt i många frågor och är nog ganska lika de andra borgerliga partierna. Liberalerna är seriösa, tålmodiga och tänker långsiktigt.

Lisbeth Svensson

Ålder: 63 år.

Bor: Stenungsund.

Familj: Make och två vuxna söner.

Yrke: Programchef på Nouryon i Stenungsund.

Intressen: Naturen, blommor och trädgården hemma.

Största last:”Jag är barnsligt förtjust i att läsa deckare. Jag försöker ibland att läsa något annat men kan inte låta bli. Främst är det svenska deckarförfattare jag läser. Mycket Liza Marklund.”

Började med politiken när och varför: ”När jag flyttade till Stenungsund ville jag engagera mig och jag har alltid tyckt att Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, var ett bra parti. Så jag svarade på en annons efter valet 1985 när Folkpartiet sökte nya medlemmar. Jag blev så väl mottagen och fick mitt första politiska uppdrag efter valet 1989.”

ANNONS