”Vi måste kunna lyfta frågor som är tabu”

Maria Renfors är moderaternas förstanamn på listan inför kommunvalet i Stenungsund. Hon efterfrågar en öppnare dialog mellan politiker och de som driver verksamheterna i kommunen.
– Vi måste kunna lyfta frågor som är tabu, även om det är tuffa frågor.

ANNONS
|

Maria Renfors kom egentligen in i politiken av en slump. Hon har alltid haft starka åsikter och vetat vad hon ville, så när en vän frågade om hon inte skulle engagera sig politiskt inom moderaterna tackade hon ja.

– Jag tänkte att det var dags att engagera mig och börja jobba och inte bara prata. Men jag hade en konstigt bild av hur arbetet i politiken bedrevs och hade underskattat hur lång den demokratiska processen är. Jag är en otålig person, säger hon.

En plats på jorden

De grå klipporna ute vid havet vid Mjösund i Ödsmål letar sig ner mot havet. Hit åker Maria Renfors på sommaren tillsammans med familjen och vänner.

ANNONS

– Jag är verkligen tacksam över att få bo så här. Här träffas vi och sitter och grillar och tittar på solnedgången. Det är min plats på jorden, säger hon.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?

– Skolan är den viktigaste frågan. Pojkars skolresultat sjunker och kränkningarna är många. Men jag tror inte vi politiker fattat att det är på den här nivån. Det måste vi göra något åt. Det samma med svenska som andraspråk. Vi kan inte ha förskolor där nästan inget av barnen har svenska som modersmål, det är är inte rätt mot barnen, säger hon.

Snabbare beslutsprocesser

Ett annat viktigt område för Maria Renfors är miljö och klimat. Här vill hon se snabbare beslutsprocesser.

– Vi måste få till ett snabbspår när ett företag eller verksamhet vill ställa om klimatsmart. Det ska inte behöva ta sju år att få ett beslut om man vill ställa om, säger hon.

Jobben är också något hon brinner starkt för och hon är stolt över att Stenungsund har så låg arbetslöshet.

– Vi har ett fantastisk näringsliv trots ett mediokert företagsklimat. Jag tycker att det är viktigt att klara fler jobb genom att ha ett bra företagsklimat. Att ha ett uttalat mål om att ha det. Sen är det är viktigt att kunna försörja sig själv om man kan. Dessutom tycker vi att om man har försörjningsstöd ska man delta i heltidsaktiviteter som motprestation, säger hon.

Hur ska ni nå dessa mål?

– Vi måste få veta vad som är problem för att kunna göra något från politiskt håll. Ibland är våra anställda så fokuserade på att lösa uppdraget att de inte själva ser att de har orimliga förutsättningar. Som Lärarförbundets rapport om fysiskt och verbalt våld i skolan riktat mot lärare från elever. Moderaternas motto är att säga som det är och sedan göra det man säger, säger Maria Renfors.

Snabbspår för klimatåtgärder

När det gäller snabbspår för klimatåtgärder så menar hon att det bara är att bestämma sig. Tjänstemännen ska rapportera om flaskhalsar för att kunna snabba på processen.

– Vi vill också höja statusen inom alla omsorgsyrken. Vi vet att unga i dag inte gärna söker sig till omsorgen, men en lönehöjning skulle kunna ändra på det. Det ska märkas i plånboken att man är viktig och värdefull, säger hon.

Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?

– Vi har hittat ett sätt att resonera om tuffa frågor. Sen röstade vi ja till språkkrav inom äldreomsorgen och fick till kameraövervakning på gångbron, säger hon.

Hur skiljer sig ditt parti från de övriga på Stenungsund?

– Vi är tydliga och tar ställning i svåra frågor. Fria människor vill ta eget ansvar så vi ska inte komma med pekpinnar hur man ska leva sitt liv, avslutar Maria Renfors.

Maria Renfors

Ålder: 52 år.

Bor: Stenungsund.

Familj: Man och två vuxna barn och en katt.

Yrke: Civilekonom.

Intressen: ”Hästar och ridning. Jag har varit en hästtjej hela livet. Just nu har jag ingen häst, men är lite sugen på att skaffa en islandshäst.”

Största last: ”Choklad! Det spelar in roll vilken sort men mörk choklad är allra bäst. Sen är det nyttigt också, eller hur?”

Började med politiken när och varför: ”Jag träffade en framstående politiker från Stenungsund på ridklubben och kände att hans parti hade mycket att ge. Jag röstade på Moderaterna och blev sen tillfrågad om jag ville engagera mig av en annan vän. Jag kände att det var dags att börja jobba och inte bara prata om förändringar.”

ANNONS