Det täta och höga buskaget gör att man varken kan se över eller genom rondellen.
Det täta och höga buskaget gör att man varken kan se över eller genom rondellen. Bild: Maria Pärleborn

Vildvuxen rondell gäckar Stora Högaborna

Den vildvuxna rondellen i Stora Höga har förargat de boende i området. Maria Pärleborn tycker att den ser tråkig och ovårdad ut, och hon upplever den till och med som trafikfarlig.
– Den är övervuxen och det känns inte som att någon sköter om den.

ANNONS
|

Sedan 2005 har antalet cirkulationsplatser i Sverige fördubblats och nästan lika populärt är det att smycka rondellerna i dem på något sätt. Rondellen är egentligen bara grönytan inne i en cirkulationsplats, men har till vardags fått namnge hela cirkulationsplatsen.

Rondellen i Stora Höga har pyntats med gräs och buskage. Men utsmyckningen uppskattas inte av alla boende i området.

– Jag tycker det är värst för de gående egentligen, man får verkligen skynda sig över för man är inte säker på att de som kör ser och hinner stanna, säger Maria Pärleborn, som bor i närheten.

Buskagen har växt och eftersom de både är täta och höga ser man inte bilarna som kommer från andra sidan. Och om man som bilist är på väg söderut ser man inte de som korsar vägen förrän man är inne i rondellen.

ANNONS

Finns inga krav på sikt

– Jag tycker det är ett problem när man inte kan se igenom en rondell. De flesta andra rondeller som byggs nu ser inte ut så vad jag har sett. Då planterar man träd, så att man kan se igenom mellan stammarna.

Faktum är dock att det inte finns några krav på att man ska kunna se över eller genom en rondell, menar Tommy Knappe, som är Trafikverkets tf projektledare för drift och underhåll.

– Det är inte ens fysiskt möjligt på vissa cirkulationsplatser. Nu finns det cirkulationsplatser som är väldigt små, som en knapp i mitten och då kommer du runt mycket fortare. Men om det är en stor cirkulation tar det längre tid för bilarna att köra runt och då behöver du inte kunna se igenom, säger han.

Däremot finns siktkrav på refugerna, alltså bitarna mellan körfälten. När du kör fram till en cirkulationsplats måste du kunna se infarten till vänster om dig, så att du ser om det kommer någon bil du måste väja för, och alltså stanna, eller om du kan fortsätta in i cirkulationsplatsen.

Sikten ska också vara fri till närmsta utfart, alltså vägen till höger om dig.

Undviker blomsterplantering i rondellen

På mindre vägar, ofta i kommunens rondeller, kan det finnas både blommor och planteringar som sköts på ett annat sätt. Det är dock något man försöker undvika i Trafikverkets rondeller.

– I den här rondellen har vi en lite större plantering. Jag som jobbar med underhåll ser ju helt att det bara är en gräsmatta, eller något annat som inte behöver skötas om så mycket. Planteringar gör att det krävs att man är där en längre tid och arbetsmiljön inne i en cirkulationsplats är inte den bästa, säger Tommy Knappe.

Men trots det tycker Maria Pärleborn och andra boende i området att den skymda sikten som ett problem. Och dessutom tycker hon att rondellen är ful.

– Det är en väldigt tråkig syn när man kommer genom samhället. Det ser verkligen ovårdat ut, oavsett vad reglerna säger.

ANNONS