Webbutvecklare fick sparken – då slutade hemsidan fungera

Ett Stenungsundsföretag fick stora problem med sin hemsida och webbshop i höstas, då den helt slutade att fungera. Då hade webbutvecklaren precis fått sparken, och han åtalas nu för dataintrång.

ANNONS

Företaget drivs av ett par och säljer vitvaror på nätet. Efter ett par års samarbete blev mannen vars företag hjälpt paret sjuk, och han anlitade då en konsult att jobba i hans ställe.

När paret som driver Stenungsundsföretaget fick reda på att en tredje part blivit inblandad valde de att säga upp sitt avtal med mannens firma. Det var i september 2021.

Bara några dagar senare, efter att slutfakturan var betald, hände något med företagets hemsida. Helt plötsligt gick det inte att handla från den, kunderna kunde inte se några priser eller klicka sig vidare.

Raderade viktiga koder

Det visade sig att flera viktiga koder, så kallade plug ins, hade raderats från Stenungsundsföretagets hemsida.

ANNONS

Nu åtalas mannen som tidigare haft avtal med företaget för dataintrång. Enligt polisens förundersökningsprotokoll loggade mannen in på hemsidan flera gånger efter att avtalet avslutats. Bland annat precis innan sidan slutade fungera.

Resultatet var förödande för företaget, men upptäcktes nästa dag och kunde snabbt åtgärdas.

Skyller på morfin och misstag

Mannen nekar till brott och säger att det hela var ett misstag. Enligt honom var han på grund av sin sjukdom hög på morfin när han skulle utföra ett jobb åt en annan kund. I förhör säger han att han måste ha ändrat koderna på fel hemsida.

”Man kan jämföra det med att ta bort alla fyra däcken på en bil. Skulle jag ha gjort ett dataintrång hade det inte synts, som att göra ett litet hål i bränsleslangen”, säger han i förhör.

ANNONS