Werna Nordkvist har fått komma hem, men framstegen efter covidsprutan är små.
Werna Nordkvist har fått komma hem, men framstegen efter covidsprutan är små. Bild: Mattias Modéen

Werna har fått komma hem – men kämpar ännu med svåra biverkningar

Två månader efter vaccineringen mot covid kämpar Werna Nordkvist ännu för att komma tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Men framstegen är små.

ANNONS
LocationStenungsund||

– Jag har något bättre balans, men det går väldigt långsamt framåt, säger hon.

Det var på fredag förmiddag den 16 april som Werna Nordkvist fick sin covidspruta. Hon blev sedan dålig natten mot lördag och hamnade på akuten på Kungälvs sjukhus med 40 graders feber och syrgas.

LÄS MER:Hamnade på akuten efter covidspruta

En vecka senare fick hon plats på ett korttidsboende i Stenungsund. Där var hon i sex veckor. Den 7 juni, alltså för ungefär en och en halv vecka sedan, kom hon hem till Ucklum igen.

Hemtjänst flera gånger om dagen

Men det är inte som förr. Hon har ständig värk och klarar sig inte själv utan behöver hemtjänst flera gånger om dagen och även på natten.

ANNONS

– Jag har en rollator som jag går med inomhus. Jag kan gå några enstaka steg utan rollator om jag går mot väggen, eller har något att ta tag i, men balansen är jättedålig, säger hon.

Werna Nordkvist har sedan tidigare Parkinsons sjukdom, men hon är övertygad om att det är sprutan som gjort henne så mycket sämre. Innan hon fick den klarade hon sig i princip helt själv hemma, förutom att hennes dotter tvättade åt henne och att en granne handlade åt henne. Men det hade delvis med pandemin att göra och att hon inte ville gå i affärer. Hon körde bil till Göteborg en dag i veckan för att jobba som programledare på Radio 88 i Sävedalen.

Kan inte köra bil längre

– Jag har insett att jag inte kommer att kunna köra bil igen, men jag kan sända radio hemifrån varannan måndag kväll. Jag hoppas på att bli i så pass bra form att jag kan få färdtjänst ner till studion i Sävedalen lite längre fram och sända därifrån igen.

När Lokaltidningen tidigare var i kontakt med Läkemedelsverket, som ansvarar för godkännanden och tillsyn av läkemedel, ville de inte kommentera enskilda fall eller om vaccinet kan ha orsakat Werna Nordqvists situation.

– Men feber och huvudvärk är vanliga eller mycket vanliga biverkningar för alla de tre godkända vacciner mot covid-19 som används i Sverige, svarade Karin Vengemyr, gruppchef på avdelningen för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, i ett mejl.

Och vidare:

– Det som är viktigt att känna till är att de vacciner mot covid-19 som är godkända i Sverige ger ett gott skydd mot en potentiellt allvarlig sjukdom. Är man orolig och har frågor kan man kontakta sin läkare. Om man har mer generella frågor kan man få svar bland annat hos oss på Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

Enligt Folkhälsomyndigheten är allvarliga biverkningar är mycket ovanliga.

”Alla läkemedel kan ge biverkningar och det gäller även vacciner. Vaccinerna mot covid-19 ger ungefär samma typ av biverkningar som andra vacciner. Biverkningarna är oftast milda och går över inom en dag. De vanligaste biverkningarna vid vaccinationen är lokala biverkningar på injektionsstället (ömhet, svullnad, rodnad) men även muskelvärk, feber, huvudvärk och sjukdomskänsla. Dessa är naturliga reaktioner från kroppens immunförsvar", står det på deras hemsida.

Werna Nordkvist har dock bestämt för att inte ta någon fler vaccinspruta.

– Jag svär i ve och förbannelse att jag lät mig övertalas att ta sprutan. Den vårdpersonal jag har haft – och som är helt fantastisk – tror att det kan bero på min underliggande sjukdom att jag blev så dålig och läkarna på Kungälvs sjukhus har avrått mig från att ta någon fler spruta.

Fotnot: Werna Nordkvist fick vaccin från Astra Zeneca. Det vaccinet håller på att fasas ut och de som får sin första vaccinspruta mot covid får numera Pfizers eller Modernas vaccin.

ANNONS