Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några kilometer utanför Side i Turkiet härjade bränderna som gjort flera personer bostadslösa. Bild: Privat
Några kilometer utanför Side i Turkiet härjade bränderna som gjort flera personer bostadslösa. Bild: Privat

Stenungsundsbo hjälper turkiska folket med förnödenheter i brandkaoset

Malin Larsson från Stenungsund bor i Turkiets brandhärjade turistområden. För tillfället är de i säkerhet, så istället hjälper de nu folket med förnödenheter.
– Det är mycket nu, huvudet fullt. Var ska jag börja?

Den 29 juli skrev Lokaltidningen om Malin Larsson från Stenungsund, som är bosatt någon kilometer bort från bränderna som härjade som värst i Turkiet. I ett dygn hade bränderna rasat i området och grannbyar höll på att evakueras. En tjock rökridå hängde tungt över semesterparadiset.

LÄS MER: Malin befinner sig mitt i brandhärjade byn

Brandrisken betydligt mindre i deras hemby

Då hade Malin och hennes familj packat bilen full och stod redo att lämna sitt hem. Nu, den femte augusti, är allt uppackat igen och brandrisken betydligt mindre i deras hemby Hatiplar. Istället brinner det högre upp i bergen, Malin och hennes man bistår nu de drabbade med förnödenheter. Branden är i olika stadier, i Manavgat i Antalyaprovinsen vid Turkiets sydkust, brinner det fortfarande, berättar Malin.

– Det är mycket nu, huvudet fullt. Var ska jag börja – det är ingen brandrisk hos oss just nu. För tillfället brinner det högre upp i bergen. Vi har varit med förnödenheter, fryst vatten, mat till människor och djur. Salvor till de brandskadade.

Har lämnat mat, salvor och leksaker

Just idag har Malin inte varit ute då hennes son är sjuk. Däremot har hennes man varit upp i bergen och bistått tre byar med det som behövs och kan hjälpa för att dämpa smärtan och den stora förtvivlan.

– Han har lämnat mat, salvor och halstabletter som hjälper mot all den rök som de har andats in. I en annan by har vi lämnat leksaker då det fanns många barn där. Igår brann 64 hus som blev totalförstörda, och man har satt upp containrar där folk kan bo så länge, berättar Malin.

”Det har varit hetlevrat vissa gånger”

Hon berättar att byarnas överhuvuden ber om tillräckliga mängder mat och våta handdukar för att se till så att det inte uppstår bråk över vem som får vad.

– Vi får uppskattning för vår hjälp, men de ber oss att inte komma med för lite mat för att undvika bråk. Det har varit hetlevrat vissa gånger men det har inte uppstått bråk. Alla vill väl.

Trots att de klarat sig helskinnade har det varit psykiskt påfrestande och en bergochdalbana av känslor. Malin och hennes familj försöker se bortom sig själva och fokuserar på att bistå med den hjälp som behövs.

– Man måste hjälpa till. Hade jag varit utsatt hade jag velat få hjälp. Även invandrare som jag har hjälpt till. Det är en självklarhet.

LÄS MER: Skogsbränder i turkiska turistorter – hundratals svenskar i området