Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stickboa och Hälsobutiken hoppas på nya ägare, annars läggs verksamheten ner efter 37 år i Henån.  Bild: Frida Ekborg
Stickboa och Hälsobutiken hoppas på nya ägare, annars läggs verksamheten ner efter 37 år i Henån. Bild: Frida Ekborg

Stickboa kan behöva stänga – efter 37 år

Efter 19 år i Henåns centrum så går Marita Warneflo på Stickboa och Hälsobutiken i pension. Nu hoppas hon att någon vill ta över den anrika verksamheten, som startade för nästan 40 år sedan.
– Jag är ju pensionär nu och vill göra annat i livet, säger hon.

Det var egentligen bara slumpen som gjorde att Marita köpte verksamheten för 19 år sedan. Hon kommer från Göteborg, bodde i Bollebygd i 21 år men har tillbringat somrarna i mannens sommarstuga på Orust. En dag när hon var inne och handlade i Hälsokostbutiken så fick hon frågan om hon inte kunde tänka sig att ta över den.

– Varför frågar du mig, jag bor ju inte ens här, sa jag till honom. Men vi hade ju faktiskt tänkt då att flytta hit någon gång när barnen var utflugna, berättar Marita.

Samma dag fick maken, som då arbetade som yrkeslärare, ett samtal från en rektor på en skola i närheten. Han blev erbjuden ett jobb och tackade direkt ja och började redan dagen efter. Så Marita bestämde sig för att också göra något annat.

– Och jag har haft fantastiskt roligt, varje dag! Jag är ju nästan aldrig hemma, säger Marita och skrattar.

– Jag älskar verkligen det här jobbet.

Marita Warneflo har drivit butiken i Henån i 19 år. Bild: Frida Ekborg
Marita Warneflo har drivit butiken i Henån i 19 år. Bild: Frida Ekborg

Därför känns det en aning vemodigt nu när hon går i pension. Samtidigt som det ska bli kul att få vara pensionär på heltid och ägna sig åt de saker som hon planerat i så många år.

– Jag var pensionär förrförra året egentligen, jag blev 66 i december. Men nu känner jag verkligen att jag inte kan göra det här hela livet. Min man är ju också pensionär och vi har köpt vår husbil som vi tänkte resa runt med. Kunderna kommer in och frågar hur det går och säger att jag inte får sälja, men jag svarar att jag är tvungen, jag har så mycket jag vill göra, säger Marita.

Kunderna vill att Stickboa och Hälsobutiken lever vidare. Bild: Frida Ekborg
Kunderna vill att Stickboa och Hälsobutiken lever vidare. Bild: Frida Ekborg

Förutom husbilen så vill hon ägna sig åt sitt andra stora intresse – hästar. Hon har haft egen häst i många år men råkade ut för en olycka för några år sedan och har problem med hjärntrötthet efter det. Men kärleken till hästarna finns kvar.

– Jag har alltid sagt att ”när jag är pensionär, då ska jag hitta ett hem för misshandlade djur och jobba ideellt”. Så det är mina plan. Och även att åka ut i stall och jobba. Jag älskar ju hästar. Bara få åka ut och få gosa med dem är underbart.

I år firar Stickboa 37 år och Hälsobutiken 29, om det blir fler år återstår att se. Maritas deadline är vid årsskiftet. Om ingen tar över verksamheten innan det så säljer hon ut inventarierna och lagret och lägger ner det som är kvar. Men det vill hon helst inte behöva göra.

– Butiken är ju så gammal och lokalen är ju så fantastik. Jag skänker ju i princip bort halva butiken, bara för att det här ska få fortsätta. Jag önskar verkligen att någon vill ta över, säger hon.

Marita Warneflo driver Stickboa och Hälsobutiken. Bild: Frida Ekborg
Marita Warneflo driver Stickboa och Hälsobutiken. Bild: Frida Ekborg