Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaninen Luna gillar att gosa.  Bild: Frida Ekborg
Kaninen Luna gillar att gosa. Bild: Frida Ekborg

Susanne vill starta klubb för kaninhoppning på Tjörn

Susanne Andersson från Höviksnäs vill få fler att upptäcka kaninhoppning. På Facebook annonserar hon om prova på-hoppning och nybörjarkurser, och på sin Youtube-kanal visar hon hur allt går till.

– Jag har tidigare haft en egen klubb för skoj skull, men när det blev pandemi så var det många som ville sluta, förklarar Susanne.

Nu hoppas hon att intresset blir så stort att hon återigen kan starta en liten lokal klubb på Tjörn.

– Ja vi får se om man kan göra det.

Själv är Susanne medlem i klubben NordVästra Götalands Kaninhoppare, kopplad till Sveriges Kaninhoppares Riksförbund, som har 78 medlemmar. Tillsammans arrangerar de tävlingar i närområdet, såsom Kungälv och Uddevalla.

– Jag började tävla i kaninhoppning 2009 och tyckte det var kul att träffa nya kompisar med samma intresse.

Det är ett intresse som 43-åriga Susanne haft hela livet. Hon började med kaninhoppning när hon var i femårsåldern efter att hon sett kaninhoppning på TV och ville testa själv.

– Nu har jag tre kaniner. En som är tre år, en som är fyra och en liten bebis. En dvärgvädur och en korsning mellan vädur och några andra raser. Kaninhoppning passar egentligen alla kaninraser men några stora raser kan inte hoppa så högt för de får ont i sina ben då, förklarar Susanne och berättar att en kanin kan hoppa 1,9 meter rakt upp som högst.

Hon bor på ett serviceboende och har kaninerna i en vinterisolerad bur utomhus. På vardagarna brukar hon gå ut och promenera med dem, gosa med dem och städa buren. På helgerna blir det mest kaninhoppning.

– Jag kan bara hoppa med kaninerna på helgerna eftersom gräsklipparen går utanför boendet på vardagarna, och det funkar inte så bra.

Under helgernas kaninhoppning brukar hon också filma och lägga upp klipp på sin Youtube-kanal: Susannes Hoppkaniner. Det är många som följer henne där och som delar hennes intresse för kaninhoppning, andra är lite mer ifrågasättande.

– Några har kommenterat taskigt på min kanal och säger att det är djurplågeri med kaninhoppning. Men det är tvärtom, kaninerna älskar att hoppa. Det är bättre det än att de sitter i sin bur och glor i en vägg. Samma som med hästar, de vägrar ju om de inte vill hoppa.