Alfons Åberg-originalen doneras till Akvarellmuseet

Alfons, Molgan, Millan och de andra i Gunilla Bergströms böcker har nu ett hem på Nordiska Akvarellmuseet. Innan författaren gick bort donerade hon originalböckerna till museet och nu är de på plats.
– Vi ska ta hand om hennes konstnärskap och sprida hennes verk, säger museichef Bera Nordal.

ANNONS
|

I januari 2019 donerade Gunilla Bergström, ofta kallad Alfons Åbergs mamma, bilderna från två av Alfonsböckerna till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Nu har samlingen utökats rejält, när flera av originalböckerna doneras till museet.

Ett fåtal böcker stannar i familjen ägo, men de flesta blir nu en del av Akvarellmuseets konstsamling.

– Vi kommer att ta hand om hennes konstnärskap i framtiden och ta ansvar för det, och hylla henne som konstnär och bilderboksförfattare, säger museichef Bera Nordal.

”Behöver bära upp henne som konstnär”

Erbjudandet kom i början av året, och tanken var att överlämningen av böckerna skulle ske i samband med bokmässan i Göteborg.

Sorgligt nog gick Gunilla Bergström bort i augusti och kunde inte själv räcka över böckerna.

ANNONS

– I det här fallet handlar det mycket om att hylla hennes konstnärskap, så det är det vi kommer lyfta fram mycket. Det finns så många andra duktiga som bär upp henne som författare och nu behöver vi bära upp henne som konstnär också.

LÄS MER:Museichefen om tunga året: ”Förfärligt att behöva stänga”

Bera Nordal har också en personlig koppling till Alfons Åberg, då hon läst böckerna för både barn och barnbarn.

Ska visas upp för världen

Särskilt uppskattar hon bilderna, som hon menar är så talande att de kan berätta historien helt på egen hand.

– Ofta är ju bilden i en barnbok mest utfyllnad och texten är det viktiga. Men hos Gunilla är bilderna starka även utan text. Man kan njuta av berättelsen i själva bilden.

LÄS MER:Akvarellmuseet har slagit upp portarna igen

Böckerna kommer inte att vara en ständig utställning på museet, utan efter att ha ställts ut på hemmaplan våren 2022 är tanken att de ska visas upp för världen.

– Det var hennes önskan också. Vi kommer göra saker här med jämna mellanrum men sedan kommer vi visa henne på andra ställen och även utomlands. Det är viktigt att sprida henne, säger Bera Nordal.

ANNONS