Dykare varnar för klängmedusor

I Askeröfjorden arbetar just nu dykare som dagligen bränns av den nya arten av brännmanet, klängmedusan. Maneterna har vuxit sig större och påverkat dykarna som nu vill varna allmänheten från att bada i området.

ANNONS
|

Lokaltidningen skrev i juni om den främmande arten av brännmanet, den så kallade klängmedusan, som har setts i Askeröfjorden. De små, genomskinliga maneterna klänger sig fast vid bland annat ålgräs och tång. Just ålgräs finns det gott om i Askeröfjorden och maneternas existens har blivit allt mer påtaglig för bland annat de dykare som just nu arbetar där.

Tidningen har också tidigare skrivit om detta projekt där dykare planterar 80 000 sticklingar av ålgräs för att skapa en ålgräsäng.

Jens Nilsson arbetar som dykledare för projektet som just nu pågår utanför Askerö.

– Vi hade en dykare förra veckan som fick avbryta sin dykning efter att hon bränt sig på en klängmanet. Hon blev tjock i halsen, yr och mådde inte alls bra. Det höll i sig i några dagar.

ANNONS

LÄS MER:Farliga minimaneten tillbaka – en har bränts

Andra symptom som dykarna har märkt av efter klängmedusorna är muskelryckningar och någon har även upplevt att det blivit tungt att andas. De som arbetar med planteringen av ålgräset blir brända så gott som varje dyk de gör i Askeröfjorden. Det har märkts av att när maneterna växer till sig så blir symptomen värre. Dykarna försöker vara uppmärksamma men en del maneter är så små att de inte upptäcks förrän det är för sent.

– Vi satte ner dykstegen ungefär en kvadratmeter i vattnet nyligen och rörde upp cirka tio stycken maneter till ytan. De är jättemånga.

Jens Nilsson har jobbat med ålgräsprojektet sen i maj men maneterna började dykarna se först för någon månad sen. Innan dess har de inte synts till, förmodligen då de varit för små och nu vuxit till sig.

LÄS MER:80 000 ålgräsplantor ska planteras vid Lilla Askerön

Just nu vet de inte mer än det som går att söka upp på internet. Det finns ingen ordentlig forskning på området då maneterna inte kommer från Sverige. Klängmedusorna finns konstant i området, oavsett väder och vind, även om blåst och dålig sikt kan göra det svårare att upptäcka dem.

– Det bästa tipset jag har är att inte gå i vattnet! Håll er där ifrån. Även om du ligger och simmar vid ytan är du inte skyddad. Dom går upp till ytan också. Man får göra själv som man vill men skicka inte ner dina barn i vatten där dessa maneter finns.

LÄS MER:1 800 ton sand ska tippas i havet

ANNONS