En av Akvarellmuseets största satsningar någonsin är igång

Sommarens stora dragplåster på Akvarellmuseet handlar om en världskänd surrealist: belgaren René Magritte.
– Man står ut internationellt med det här, menar Tjörns turistchef.

ANNONS

I söndags slog Akvarellmuseet upp portarna för sommarutställningen ”René Magritte: Idéernas laboratorium”. Till den 4 september kan man här studera hur den belgiska surrealisten René Magritte arbetade fram sina verk.

– Jag skulle vilja säga att det här är en av våra största satsningar någonsin, säger Bera Nordal, museichef.

Utställningen kan locka många besökare till kommunen, till glädje för turistnäringen.

– Det är en så känd konstnär. Man står ut internationellt med det här, menar Lena Karlstedt, turistchef, som var med vid fredagens presentation av utställningen, med tillresta konstexperter från Bryssel på plats.

Dåligt med akvareller

Sommarutställningen är en unik sammanställning från olika museer och privata samlingar. Både när det gäller mängden verk på papper och för att många inte tidigare visats för allmänheten. Den kommer bara att kunna ses i Skärhamn.

ANNONS

Ovanligt nog finns det nästan inga akvareller i Akvarellmuseets nya utställning. Nästan alla verk är i alla fall gjorda på papper och flera är gouacher.

– Gouache är akvarellens lite bortglömda lillasyster. Det är också en vattenfärg men den är mer täckande än akvarellfärgen, förklarar Jonte Nynäs, pedagogisk ledare på Akvarellmuseet.

Lärorikt

Tillsammans med skisser, blyertsteckningar och anteckningar ger konstverken en inblick i vad René Magritte ville med sin konst.

– Här får vi se hur en av världens mest betydande konstnärer tänkte. Hans verk tillhör i dag de allra högst betalda på konstmarknaden. Och en så här stor utställning har inte gjorts om Magritte tidigare, fortsätter museipedagogen.

Inte logisk

Akvarellmuseets chef menar att Reneé Magritte är en av de mest intressanta moderna konstnärerna över huvud taget.

– Hans verk har mycket med hjärnan, språket och tänkandet att göra. På samma sätt som ett ord kan ändra betydelsen i en mening ändrar René Magritte med ett enda streck meningen i en målning, säger museichefen Bera Nordal.

Logiskt tänkande sågs som ett problem för surrealisterna, som använde övernaturliga grepp för att komma åt det undermedvetna.

Skapade med humor

Men René Magritte-utställningen har en ganska realistisk framtoning, även om motiven oftast är ologiska. Det gör utställningen både intressant och humoristisk.

När Magritte skrev ”det här är ingen pipa” under bilden av en pipa, visade han på den stora skillnaden mellan verklighet, tänkande och konst: det handlar ju nämligen bara om avbildningen av en pipa!

– Att sådana här utställningar är bra för besöksnäringen är helt klart. Vår statistik visar att den förra stora utställningen med en känd konstnär, Friedensreich Hundertwasser, ökade antalet gästnätter på Tjörn, förklarar Lena Karlstedt.

ANNONS