Fler Tjörnbor söker grönt avdrag – flera fördelar

På Tjörn har närmare 50 personer beviljats grönt avdrag om totalt 840 000 kronor under första halvåret 2021. Det visar färsk statistik från branschorganisationen Svensk Solenergi.

ANNONS

Det gröna avdraget, som innebär skattereduktion för grön teknik, har funnits sedan årsskiftet och gäller solceller, energilager (batterier) och laddningspunkter till elfordon (laddstolpar).

– Det är bra för Sverige att allt fler Tjörnbor söker grönt avdrag, säger Anna Werner, vd för branschorganisationen Svensk Solenergi.

För de som installerar solceller på sina tak är avdraget 15 procent av kostnaden för arbete och material. För batterier och laddstolpar är avdraget hela 50 procent.

När branschorganisationen Svensk Solenergi rankar kommunerna efter antal kronor i beviljat grönt avdrag per invånare hamnar Tjörn på plats 14. Totalt har 50 personer beviljats avdrag i kommunen.

ANNONS

I 34 av landets kommuner har ännu ingen beviljats grönt avdrag.

Fördelar med solel och solceller

  • Energi som utvinns ur solens strålar kallas för solenergi. Till solenergi räknas både solproducerad värme och el. El från solen kan delas upp i solel och solkraft. Solel kallas den el du kan producera själv med hjälp av solceller, och solkraft kallas den el som du köper via ett elbolag.
  • Solen är en förnybar energikälla, vilket innebär att energikällan inte tar slut, till skillnad mot kol, olja och naturgas.
  • Om du producerar din egen el med solceller får du dessutom ännu fler fördelar som kontroll över elpriset, du blir mindre beroende av elprisets svängningar och du kan tjäna pengar på din överskottsel.
  • Om du producerar mer el än du använder kan du sälja ditt överskott.
  • Solpaneler är så gott som underhållningsfria, bara du underhåller växelriktaren.
  • Du kan ansöka om statligt stöd eller ROT-avdrag vid installation av solceller.

Källa: Vattenfall

ANNONS