Här övar de värnpliktiga för en potentiell invasion

De värnpliktiga på amfibieregementet i Göteborg har slutövning i Bohuslän. På torsdagen höll de till vid Krokholmen söder om Tjörn.
– Det är inte riktigt som att vara på båtsemester, säger båtföraren Sandra Mannerstråle.

ANNONS
|

500 värnpliktiga och anställda soldater från amfibieregementet i Göteborg slutövar tillsammans, delvis i STO-området.

Sandra Mannerstråle är en av totalt sju tjejer bland bataljonens 260 värnpliktiga.

– De här tio månaderna har varit lärorika, minst sagt annorlunda, berättar värnpliktiga soldaten Sandra Mannerstråle från Göteborg.

Hon är ensam tjej bland 34 killar på sin pluton.

– Alla killar är väldigt schyssta här, menar hon.

Inte som semester

Men jobbet är tufft.

– Bland det jobbigaste är att gruppera sjömålsroboten!

Det kan innebära att springa upp på ett berg med den 50 kilo tunga roboten och 100 kilo tillhörande utrustning, för att så snabbt som möjligt montera den för avfyrning.

ANNONS

Sandra Mannerstråle är van vid havet och båtliv på sommaren:

– Men det här är inte riktigt som att vara på båtsemester!

Möter invasion

På onsdagen övade man försvar utanför Scanraff i Lysekil. I nattmörker förflyttades bataljonen sedan till trakten av Krokholmen söder om Tjörn.

– I natt fick bataljonen en ny uppgift: Storland har ockuperat Baltikum och placerat en flottstyrka med landstigningsbåtar utanför västkusten, berättar regementschefen Fredrik Herlitz om övningens förutsättningar.

Vilket land ”Storland” ska föreställa är inte svårt att gissa. Försvaret passade i den aktuella situationen på att visa upp sin förmåga för media. På Krokholmen kunde man se hur soldaterna gick i ställning med sina sjömålsrobotar.

Till Ukraina

– Mycket av den utrustning vi använder här är sådant som vi nu skickar till Ukraina, fortsätter regementschefen och nämner de tolv kilo tunga skyddsvästarna och fältransoner som väger flera kilo var.

På land måste soldaterna kunna bära med sig totalt 40 kilo packning. Under övningsveckan sover de i tält eller i båten så mycket de hinner.

Nato förändrar inte

– Jag tror inte det blir någon stor förändring för oss om vi går med i Nato. Men vårt förband i Göteborg växer och utbildar nu 300 värnpliktiga årligen. Vi tittar även på nya vapensystem, bland annat sjömålsrobotar med längre räckvidd, konstaterar Fredrik Herlitz.

På fredagen förflyttade sig amfibiebataljonen söderut för att avsluta övningen i Göteborgs skärgård.

ANNONS