Martin Johansen, L och Rosalie Sanyang, S, är oeniga om kommunens budgetarbete.
Martin Johansen, L och Rosalie Sanyang, S, är oeniga om kommunens budgetarbete. Bild: Arkivbild

Ingen budget före oktober på Tjörn

Tjörns kommun skjuter på budgeten för nästa år. Istället för beslut i juni blir det beslut först i oktober.
– Det här innebär att förvaltningarna inte kan planera sina verksamheter ordentligt. De måste kunna få förutsättningar och underlag för sina verksamheter i rimlig tid, menar en kritisk Rosalie Sanyang (S), i oppositionen.

ANNONS
LocationTjörn||

Normalt brukar Tjörns kommun klubba budgeten för det kommande året på fullmäktigemötet i juni. Så gjordes exempelvis förra året, trots osäkerheten med pandemin och hur mycket pengar kommunerna skulle få från regering och riksdag.

Såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet hade förberett för presentation av sina respektive alternativa budgetar när kommunstyrelsen höll möte i förra veckan.

Men majoriteten hade inte tagit fram något budgetförslag och då föll hela frågan.

– Verksamheterna har alltid velat ha framförhållning, så att man vet vad man har att röra sig med. Nu gäller det plötsligt inte längre. Men det här är synonymt med majoriteten. Man vill inte fatta några beslut kring skolstrukturen heller, utan dröjer hela tiden på besluten. Det här sättet att förhala allting leder till att personalen tappar sugen, inte minst lärare, säger Rosalie Sanyang.

ANNONS
Tjörns kommun väntar med att ta budgeten för nästa år till oktober.
Tjörns kommun väntar med att ta budgeten för nästa år till oktober. Bild: Arkivbild

Osäker skatteprognos

Bakgrunden till att kommunstyrelsen skjuter fram budgeten för 2022 är enligt den styrande majoriteten främst osäkerheten kring skatteprognosen.

– Läget är väldigt osäkert. Coronasituationen gör det svårt att bedöma hur skatteintäkterna kommer att se ut 2022 och därför behöver vi vänta med vår budget fram till dess att regering och riksdag lägger fram skatteprognosen i september. Dessutom ska vi ta beslut om lokalförsörjningsprogrammet här på Tjörn direkt efter sommaren, så det finns skäl att flytta fram budgeten till i höst, säger Martin Johansen ( L), kommunstyrelsens ordförande.

Ser du någon risk i att det blir svårt för verksamheterna att planera när budgeten tas så pass sent?

– Nej, jag bedömer de bekymren som minimala. Det är inte heller något ovanligt att ta en budget på hösten. Det görs varje valår. Nu får vi dessutom ett bättre underlag genom att vänta med budgeten. Det hade blivit för mycket gissningar med att ta ett budgetbeslut nu i juni.

Liberalernas linje stöddes av Moderaterna, Centerpartiet samt oppositionspartiet Tjörnpartiet.

Även det fristående oppositionsrådet Martin Johansson, före detta SD, stödde beslutet. Inte heller han ser någon risk med att vänta med budgeten till i höst.

– Nej, det gör jag inte. Det är nödvändigt att invänta beskeden om skatteprognosen från regering och riksdag.

ANNONS