Kastade burk i ögat på kille – frias: ”Hade inte avsikt att skada”

Tonåringen kastade en burk i huvudet på en annan kille, men tingsrätten anser inte att det var meningen att han som fick burken i ögat skulle bli skadad och väljer att fria tonåringen från misshandel. Däremot döms han för att ha misshandlat två andra personer samma dag.

ANNONS
|

Killarna känner varandra från skolan, och enligt dem själva har det varit flera konflikter där såväl syskon som skolkompisar varit inblandade.

I april, under påsklovet, urartade det när en kille i 15-årsåldern misshandlade två andra utanför Ica i Skärhamn.

Det var när två kompisar kom åkandes på moped som killen i 15-årsåldern stannade dem genom att kasta en burk med energidryck på dem. Burken träffade den enas hjälm och studsade sedan in i han som satt bakoms öga.

”Hade inte för avsikt att skada”

Enligt åklagaren hade 15-åringen uppsåt, eller var åtminstone likgiltig, till att burken kunde ha skadad killen när han kastade den och yrkade på att han döms för misshandel av killen.

ANNONS

Tingsrätten håller inte med, och anser att även om 15-åringen kastade burken så var det kanske inte meningen att skada någon.

Däremot döms han för misshandel av killen som körde mopeden, eftersom han när de stannat slog ner honom på marken och sedan sparkade på honom i flera minuter.

LÄS MER:Slog kille i ansiktet med läskburk – åtalas för grov misshandel

Döms till ungdomstjänst

15-åringen döms också för misshandel på en tredje person, som dök upp för att försöka avbryta sparkarna. Den personen fick då själv motta slag och sparkar.

Straffet blir 40 timmar ungdomstjänst, och 15-åringen ska också betala skadestånd till de två personerna som han misshandlat, på 12 600 respektive 5 000 kronor.

ANNONS