Eva Hillberg gillar när starka färger flyter samman i broderiet.
Eva Hillberg gillar när starka färger flyter samman i broderiet. Bild: Teresa Innocenti

Målar med nål och tråd – vill förmedla glädje

Ända sen Eva Hillberg var barn har det textila hantverket varit en viktig del i hennes liv. Nu ställer hon ut sina broderier på biblioteket på Klädesholmen.

ANNONS
|

Lagom till Världsbroderidagen den 30 juli visar Eva Hillberg upp sina färgstarka broderier på biblioteket på Klädesholmen. Väggarna i det lilla biblioteket är fyllda av tavlor och broderade alster, alla i härligt starka färger.

– Jag gick en linje som hette Konsumtion med textil inriktning. Där fick vi lära oss konstsömnad och vävning. Sen har jag gått många andra textila kurser för att vidareutbildade mig bland annat till sömmerska, men det är fribroderiet som jag gillar mest, säger Eva Hillberg.

Skissar i svartvitt

Hennes tavlor är alla sydda för hand, med olika material som flyter in i varandra. Motiven har hon hämtat från olika bilder hon samlat på sig genom åren och sen omarbetat.

ANNONS

– I dag skissar jag i svartvitt innan jag sätter igång, det gjorde jag inte innan. Men det blir bättre nu, allt hamnar på rätt plats från början, säger hon.

Familjen har varit fiskhandlare i fem generationer och har fiskförsäljning i Stenungsund. En tavla som Eva Hillberg håller extra kär och som inte är till salu är den från fiskhamnen i Göteborg.

– Det är en sorts släkttavla, där jag och mina släktingar är avporträtterade vid en fiskeauktion från förr, säger hon.

Broderade dukar för linneskåpet

Från början broderade hon bara dukar som hon lade in i linneskåpet och inte visste vad hon skulle göra med. Så när hon kom på att hon kunde fribrodera tavlor släpptes kreativiteten loss.

– Men det var svårt att komma igång. Jag var rädd för att misslyckas. Och ställa ut ensam har jag inte gjort förut, bara tillsammans med andra. Det är svårt, det man gjort kommer ju värderas av andra, säger hon.

Men till hennes förvåning var intresset stort och nästan alla hennes alster blev sålda direkt.

Älskar fåglar

– Många bilder föreställer hus och fåglar, jag älskar fåglar. Sen ska färgerna vara starka. Livet och världen ter sig ganska dyster mesta tiden. Jag vill förmedla glädje med mina broderier, avslutar Eva Hillberg.

Utställningen på biblioteket på Klädesholmen pågår till och med 3 augusti.

LÄS MER:Stort intresse för gamla hantverket – vävstolar fullbokade

LÄS MER:Broderivirtuoser i firartagen

LÄS MER:Nordiskt sticksymposium lockar hundratals deltagare till Tjörn

ANNONS