Det har varit en god sommar för såväl jordgubbarna som självplockning denna sommaren.
Det har varit en god sommar för såväl jordgubbarna som självplockning denna sommaren. Bild: Björn Olsson

Självplockssäsongen för jordgubbar slut för i år

Förra veckan började självplock-säsongen för jordgubbar att nå sitt slut. Intresset för att plocka egna bär har varit högt hos både Sibräcka och Lekanders självplock på Tjörn.

ANNONS

Förra veckan var sluttampen för självplock av jordgubbar på Tjörn. Såväl Sibräcka Prästgård som Lekanders Bär och Boende har informerat om att de populära bären nu är slut för i år.

– Det har varit ett bra år. Upplevelsen är att det är mycket folk i omlopp, konstaterar Martin Holmberg på Sibräcka Prästgård.

Han förklarar att värmen kan ha ställt till det något för bärsäsongen men att de kan styra mycket genom att vattna mer också.

LÄS MER:De öppnar gårdsbutik – helt utan personal

Hög efterfrågan på bär

– De mognar ju fort. Det blir definitivt en kortare säsong, fortsätter Martin Holmberg.

Mats Lekander på Lekanders Bär och Boende tycks ha en liknande upplevelse kring säsongens självplock av jordgubbar.

ANNONS

– Det har varit en rätt bra säsong tycker jag. Det är väldigt mycket folk som har plockat och hög efterfrågan, berättar han.

Jordgubbar mest poppis

Jordgubbsåret för gården är Mats totalt sett nöjd med, vissa bär har blivit bättre än andra.

Han berättar att gårdens självplock för svartvinbär har har tagit över stafettpinnen men att intresset för dessa bär är betydligt lägre än för jordgubbarna.

– Jordgubbar är ju mer att folk plockar till efterrätt och så. De som plockar svartvinbär brukar ofta frysa in bären. Det är två helt olika saker, berättar Mats Lekander.

ANNONS