Sverker måste betala 380 000 – trots godkänt avlopp

Kostnaderna som påtvingas de boende i ett nytt verksamhetsområde för kommunalt VA på Tjörn är betydande.
– De jagar ut oss från våra hem, säger Sverker Abrahamsson.

ANNONS

Boende i 18 fastigheter kring Ällingseröd nära Björholmsvägen på Tjörn måste betala hundratusentals kronor vardera. Anledningen är att kommunen ansluter deras område till det kommunala VA-nätet.

– I mitt fall rör det sig om cirka 380 000 kronor, berättar Sverker Abrahamsson som inte vet om han kommer att få något lån i banken för en så stor utgift.

En granne har bestämt sig för att sälja och Sverker vet att fler har tankar på att flytta.

– De flesta här är över 60 år och några är över 80. De får troligtvis inga lån!

Onödig investering

Själv har Sverker Abrahamsson ett ganska nytt avloppssystem som för tio år sedan var godkänt av kommunen.

ANNONS

– När jag tog över fastigheten efter min mormor skaffade jag trekammarbrunn med infiltrationsanläggning. När jag senare byggde nytt hus på tomten 2010 var det inte längre godkänt och för att få bygglov måste jag skaffa ett helt nytt reningsverk.

Sverker Abrahamsson har därför redan investerat omkring 300 000 i sitt avlopp. Men det hjälper inte. Inga fastigheter undantas från kravet på anslutning.

Enligt kommunen är det nämligen sämre ställt med övriga avlopp i området.

– Hans avlopp tillhör de bättre i området, medger Oscar Larsson, projektledare VA, Tjörns kommun.

Miljökrav

Utifrån miljöbalkens krav gjordes en inventering i Ällingseröd under åren 2008-2010. Den utmynnade i att kommunfullmäktige 2014 tog beslut om att inrätta ett nytt verksamhetsområde för vatten och avlopp där 18 fastigheter ingick.

– Området avgränsas genom att alla bostäder som ligger nära varandra ingår i det, fortsätter Oscar Larsson.

Det gäller oavsett hur avloppen på de olika fastigheterna ser ut. Frågan är bara om avloppen i området som helhet bedöms behöva förbättras.

Saftig summa

Följden blir att alla måste betala för anslutning till kommunens avlopp och till kommunalt vatten, om det enskilda vattnet inte är gott nog för i så fall kan man slippa en mindre del av kostnaden.

– Det genomsnittliga priset för anslutning fram till tomtgränsen är 251 000 kronor, beräknat för en tomt på 800 kvadratmeter, berättar Oscar Larsson.

Eftersom Sverker Abrahamssons tomt är större måste han betala ytterligare 76 000 kronor.

Till det kommer anslutningen på den egna tomten.

– Om man har en bergknalle på tomten kan det bli dyrt, förklarar projektledaren.

Och Sverkers hus är mer eller mindre byggt på hälleberget.

– Här är berg överallt, säger Sverker Abrahamsson som tycker att det sätt kommunen tvingar på de boende oöverstigliga kostnader är förkastligt.

– Det är katastrof. De jagar ut oss från våra hem. När vi tvingas flytta blir det sommargäster som tar över i stället, menar han.

Ingen inlösen

Om Sverkers senaste avloppsreningssystem varit yngre än tio år hade kommunen löst in det, minus ett tioprocentigt avdrag per år. Men den gränsen är alltså nyligen passerad i hans fall. Det gör de påtvingade kostnaderna ännu bittrare:

– Jag tycker det är maktmissbruk!

Oscar Larsson menar att det är tråkigt att Sverker Abrahamssons investeringar nu inte är till någon nytta.

– Men från VA:s sida kan vi inte ta hänsyn till det, säger han.

Det är oklart om någon av de boende är positiva till förändringen. Sedan verksamhetsområdet beslutades har processen försenats av överklaganden i tre omgångar.

Dålig stämning

På torsdag kväll hölls ett sista informationsmöte om kostnaderna, inför att grävningarna för kommunens ledningar inleds följande vecka.

– Informationen fick överlag ett negativt mottagande, tyvärr, uppger projektledaren.

Sverker Abrahamsson kan fortfarande inte acceptera att han tvingades investera i ett avlopp som så snart skulle bli värdelöst.

– Några äldre deltagare på mötet fick rådet att låta sina barn vara med och dela på kostnaden för avloppet. Jag för min del har inga barn. Men jag ger inte upp utan tänker fortsätta strida för att slippa den här anslutningen, säger han.

ANNONS