Tjörnfamiljen hoppas väcka vattenintresse med SVT-serie

Familjen på Tjörn brinner för livet i vattnet, och för media. I över tre år har de jobbat med en dokumentärserie om svenska vatten och snart har den premiär på SVT. Förhoppningen är att belysa problemen – och visa att det inte är hopplöst.
– Vi vill ta med tittarna under ytan så att de förstår, säger Martin Falklind.

ANNONS

Som sjuåring fick Martin Falklind sin första kamera och som tioåring sin första filmkamera. Livet under vattenytan har varit hans stora intresse sedan han var ännu yngre. Som treåring fiskade han krabbor hos sin mormor på Ulketången utanför Fagerfjäll och somrarna spenderades på Tjörn.

För tre och ett halvt år sedan flyttade han och familjen till ön, för att påbörja sitt senaste projekt, en filmserie som berättar om Sveriges vatten- och fiskresurser.

På söndag har serien premiär på SVT.

– Vi har gjort lite grejer tillsammans innan, men inte på det sättet. Vi hade jättebra jobb som man inte ska lämna om man är en förnuftig människa. Alla vi pratade med sa, gör det där vid sidan om. Men vi kom fram till att ingen kommer göra det här om inte vi gör det, och det går inte att göra på fritiden. Vi bestämde oss för att gå all in.

ANNONS

40 forskare och lika många filmare

Både Martin Falklind, hans sambo Maria Ålander och son Johan Falklind har mångårig erfarenhet av filmfoto och tv-produktion och Martin och Maria har båda jobbat med att skriva om fiske. Nu släpper de tre filmer, tillsammans med nio klipp där man får följa med bakom kameran.

Det här bygger på engagemang och att man har medarbetare som kan tänka sig att jobba...för att de tycker det är viktigt

Produktionen har tagit 3,5 år och familjen har haft hjälp av flera forskare, filmfotografer och andra frivilliga.

– När BBC gör en naturfilm har de ett team hos isbjörnarna i två år, ett team hos sälarna i två år och ett team vid vulkanerna i två år. Vi kan inte ha en budget på flera hundra miljoner, det får man inte från SVT. Så det här bygger på engagemang och att man har medarbetare som kan tänka sig att jobba, inte på timpenning utan för att de tycker det är viktigt.

Fiskarnas Rike beskrivs som en trilogi som tar med tittaren på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav. Martin Falklind hoppas att filmerna ska hjälpa folk att förstå vad som pågår i våra sjöar och hav, och hur allvarligt det är – men också att det går att göra någonting åt det.

– Vi går genom livet utan att förstå en massa saker. Om jag skulle slå upp en tidning om finanser fattar jag ingenting. Men det här området har jag lite koll på, och jag ser att gemene man inte har en aning om vad som händer under ytan. Vilken resurs det är för oss människor och hur det får fortgå att enskilda personer eller intressen skövlar dem, resurser som är allmänna.

Sätter svenska vatten i större perspektiv

Som ett av många exempel lyfter Martin Falklind upp torsken. Redan på 70-talet varnade forskare för att torsken skulle ta slut om vi fortsatte att fiska så som vi gjorde, genom att bottentråla och ta upp litet som stort.

Det kanske inte är av elakhet, det kanske är av okunskap

Nu är vi där, att torsken i de svenska vattnen är slut. Helt i onödan, menar Martin.

– Det kanske inte är av elakhet, det kanske är av okunskap. Men ibland är det faktiskt lite medvetet också, hur vi gör med våra vatten. Och det var det vi kände att vi vill visa. Vi vill ta med tittarna under ytan så att de förstår.

För att sätta de svenska vattnen i perspektiv besöker de även Norge, Island och tittar på fisket utanför Florida, USA. Även i Norge var torsken på väg att försvinna, men de ändrades i tid, och torsken fiskas nu på ett hållbart sätt.

Hoppas kunna inspirera andra

Ett annat positivt exempel är tonfisken, som alldeles nyligen börjat synas i västsvenska vatten igen. Tack vare att man för tio år sedan började lyssna på forskarna kan man nu se resultatet, och börja fiska igen.

– Det finns så många människor som är engagerade i vattenfrågor och det finns så många tjänstemän och beslutsfattare på våra myndigheter som vill göra rätt men är fast i en byråkratisk soppa. Jag hoppas att den här serien kan inspirera alla.

Det är inte svårare än att man måste ta hand om sin trädgård för att kunna skörda grönsaker, förklarar Martin Falklind. Tar man inte hand om plantorna blir det inga tomater. Fiskar man upp alla fiskar kan det inte bli nya fiskar.

– Kan man genom de här filmerna förstå det, att alla förstår det, blir det en liten hjälp för alla goda beslutsfattare som vill få fram det här, att de kan få stöd. För en politiker tar inga beslut om ingen bryr sig.

ANNONS