Trångt på bryggan då träbåtsfestivalen återuppstod

Lite färre båtar i vattnet än tidigare år, men desto fler människor på bryggan. När träbåtsfestivalen återuppstod efter pandemiuppehållet strömmade besökarna till.
– Vi räknar med att det kom runt 20 000 besökare, säger Anders Lidqvist, ordförande i arrangerande Västkustens Träbåtsförening.

ANNONS
|

Det kunde inte blivit bättre förutsättningar, lagom varmt, en lätt vind och en sol som värmde gott. När träbåtsfestivalen återuppstod efter två års pandemivila strömmade besökarna till. Snabbt blev det trångt på bryggorna, många hade längtat efter att få se dessa vackra båtar igen. Västkustens Träbåtsförening som arrangerar träbåtsfestivalen, i samarbete med Södra Bohusläns turism, hade inte lika många anmälda båtar som för två år sedan.

– Det tror jag beror på pandemin. Många är ute och reser nu när det går igen. Vi har ändå ett drygt 60-tal båtar i olika storlekar och det tycker jag är riktigt bra, säger Anders Lidqvist, ordförande i föreningen.

ANNONS

Unescos världsarvslista

Snipor, jullar, ekor och stora segelbåtar, men även en tiohuggare.

– Vi har klinkbyggda båtar som tema i år eftersom klinkhantverket har hamnat på Unescos världsarvslista.

Anders Lidqvist beräknar att närmare 20 000 besökare kom till Skärhamn, ungefär lika många som senaste festivalen 2019.

– Det är så roligt att intresset för träbåtar är så stort.

Flera av dem som visade upp sina välskötta båtar i helgen har varit med under flera år. Nils-Erik Holmqvist har tagit båten från Mollösund för att vara med, han äger Macot tillsammans med sin syster Agneta.

– Mascot är byggd 1953 av Arvid Berndtsson från Sibräcka på Tjörn. Vi har varit med alla träbåtsfestivaler tror jag, kanske att vi missat någon enda.

Känslan sitter i materialet

Benita Nilsson, som hade äran att hugga trossen för att inviga festivalen, lyfte Nils-Erik och hans Mascot i sitt tal.

– Känslan sitter i materialet, trä är levande material till skillnad från den döda plasten har Nils-Erik sagt till mig och det tycker jag stämmer så bra in.

Även Bengt Alvén från Orust är en återkommande utställare på festivalen. Hans Hulda hade länge en dold historia. Bengt gjorde efterlysningar och kom fram till att Hulda byggdes i Kungsviken 1970 och har varit i familjens ägo i 14 år.

– Det är så trevligt att vara med vid träbåtsfestivalen så vi har varit med ett antal år.

Publikens val

Anders Lidqvist har moderniserat sättet för besökarna att rösta på sin favorit. Om det blir Hulda eller Mascot, eller hans egen Levina, som utses till publikens val bland de drygt 60 anmälda båtarna är ännu inte klart.

– Nu är det bara att gå in via hemsidan eller scanna en QR-kod, så går det att rösta.

LÄS MER:Vackra och välbevarade segelbåten Sjörået är en riktig pärla

LÄS MER:Polisbåt utsedd till årets motorbåt

LÄS MER:20 000 besökare väntas när träbåtsfestivalen återkommer

ANNONS