Vid plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande.
Vid plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande. Bild: Stefan Bennhage

Tjörn- och Orustbor får vänta längre på ambulans

Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Enligt Hjärt- och Lungfondens kartläggning ökar nu väntan på ambulans vid hjärtstopp på Tjörn och i Stenungsund. På Orust skymtar en viss förbättring, men kommunen ligger långt ifrån rikssnittet.

ANNONS
|

Vid plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande. Några få minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. För varje minut utan hjälpinsatser minskar chanserna att överleva med tio procent.

Kartläggningen från Hjärt- och Lungfonden, baserad på uppgifter från SOS Alarm, visar att Tjörns kommun har en responstid på 19 minuter, vilket är drygt två minuter över rikssnittet. En ökning sedan mätningen 2016.

Siffrorna ser sämre ut på Orust

Men problemet går att lösa genom att placera ut fler ambulanser i glesbygden, menar Jan Nilsson, ordförande i Hjärt- och Lungfondens forskningsråd.

– Det är svårt för oss att veta riktigt, vi kan bara gå på den statistik som finns. Tillgången på ambulanser spelar roll, de finns ofta många fler ambulanser i storstäder givetvis, och ju längre bort man bor blir väntan längre. Men placerar man ut fler ambulanser i glesbygden så löser man det problemet, säger Jan Nilsson.

ANNONS

På Orust ser siffrorna än sämre ut – trots en liten förbättring, med en beräknad väntetid på 21 minuter.

Även i Stenungsunds kommun har väntetiden ökat, men enbart till den grad att kommunen hamnar i rikssnittets fålla på 17 minuter.

LÄS MER:Badföreningen värnar säkerheten — köper hjärtstartare

"Så får det inte gå till”

– Du ska inte behöva känna att bara för att du inte bor i storstäderna så är dina chanser att överleva hjärtstopp sämre. Så får det inte gå till, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt- och Lungfondens forskningsråd.

Enligt Staffan Ekengren, kommunikationschef vid SOS Alarm, är det svårt att ringa in den ökade väntan på ambulanser till ett specifikt sjukdomstillstånd.

– Rent generellt, under sommaren är det mycket högre tryck på inkommande larm. Men det har även ökat sedan en längre tid tillbaka. På SOS Alarm dirigerar vi bara ambulanser, och det är Västra Götalandsregionen som styr tillgången på ambulanser. Jag har svårt att tro att den ökade väntan på ambulanser är kopplat till ett specifikt sjukdomstillstånd, säger Staffan Ekengren.

Fakta: Så räddar du liv med hjärt-lungräddning

1. Undersök: Kontrollera andningen och leta efter livstecken.

2. Larma: Om personen andas onormalt eller inte alls: ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur du ska göra hjärt-lungräddning.

3. Bröstkompressioner: Placera dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger – cirka två gånger per sekund – och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna.

4. Inblåsningar: Öppna luftvägarna: lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner tills du blir avlöst.

5. Hjärtstartare: Om hjärtstartare finns: starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen för att ge en strömstöt.

6. Gå en kurs i hjärt-lungräddning, så att du är förberedd och kan hjälpa andra om ett hjärtstopp inträffar.

Källa: Hjärt- och Lungfonden

ANNONS