Efter ett år av pappersarbete står Kvarnbackens brygga klar i Rönnängs hamn.
Efter ett år av pappersarbete står Kvarnbackens brygga klar i Rönnängs hamn. Bild: Privat

Äldreboende fick egen brygga – tack vare eldsjälarna

Boende på Kvarnbacken i Rönnäng hade ingenstans att vara då hamnen är för trång för deras rollatorer och rullstolar. Men nu har de fått sin egen brygga, tack vare några lokala eldsjälar. Efter ett år av planering och intensiva dagar av snickararbete stod bryggan äntligen färdig i förra veckan.

ANNONS

Göran Kristersson, VD för Tjörns bryggteknik, är anspråkslös när det kommer till sin egen roll i bygget av bryggan vid Kvarnbackens äldreboende.

– Det var ju Rönnängs intresseförening som hade idén, de menade att det var ganska smalt i hamnen vilket på så sätt gör att de äldre inte får plats med sina rollatorer eller rullstolar. Så de kom på idén med ett litet däck så de äldre kan parkera sig där utan att bli störda eller vara i vägen.

Göran fick bryggan döpt efter sig

Göran tyckte att det lät som en bra idé och påpekade att hans företag kunde stötta projektet med 50 000 kronor, och med själva grundarbetet av bryggan. Som följd döptes den till Görans brygga.

ANNONS

– Det lät som en bra grej så jag tyckte att jag kunde sponsra och göra stommen till projektet. Sen spikade intresseföreningen däcket och räcket, den riktiga eldsjälen är föreningens ordförande, Anders Schedwin.

– Det är hedrande, inte alla som får en brygga döpt efter sig, det var inte tanken från början men jag får se det som en hederssak, säger Göran Kristersson.

Planerar fler engagemang och aktiviteter

Anders Schedwin har suttit som ordförande i Rönnängs intresseförening i runda slängar i 5-6 år. Han berättar att den funnits i över 30 år i olika utformningar, och att den nu är aktiv med flera engagemang och aktiviteter planerade förutom bryggprojektet.

– Det stora arbetet som vi jobbat med är Havets dag som vi hoppas ska bli av i slutet på maj nästa år då det varit inställt i två år nu. Rönnäng är fortfarande ett centrum för fiske och fiskarna tycker att det har varit väldigt spännande att visa upp sina farkoster och berätta om sina yrkesliv.

– Vi har även genomfört Havets afton där Rönnängare umgås tillsammans och njuter av räkor från fiskebåten Arkö, förra gången var vi 125 personer tillsammans med några lådor räkor. Det är ett bra sätt att vara sociala med varandra.

– Det är något speciellt med de gamla kustsamhällena här, folk går ned till hamnen, sätter sig på en bänk och pratar med varandra. Och just nu byggs det mycket i Rönnäng, barnfamiljer flyttar hit – samhället lever och växer, det är inte bara fritidshus som står tomma och ledsna.

Vid invigningen i förra veckan firades det med pompa och ståt av ett sjok glada människor och Anders nämner den fina stämningen i det gamla kustsamhället.

Var kom idén till bryggan ifrån?

– Det var en gammal bekant som föreslog bryggprojektet, och jag tyckte att det lät bra så jag kontaktade de som jobbar på Kvarnbacken. Så man kan säga att jag har sett till att det blev av, och det tog väl något år för att det skulle gå igenom Tjörns hamnar, markägare och länsstyrelsen just för att det är ett vattenområde. Kvarnar ska malas och det ska hållas på.

– Det är en väldigt speciellt atmosfär i Rönnäng och att Göran kom med sin stora bryggbyggarpråm med kranar och byggde underredet utan att ta betalt, det är helt makalöst.

Hur många var ni som arbetade?

– Vi var väl tio, tolv man som höll på i fyra dagar. Jag tycker om det norska uttrycket: ”Att man gör en dugnad”, som beskriver någonting man gör vid sidan av det kommersiella. När folk går samman och förverkligar någonting.

Hur har reaktionerna varit kring den nya bryggan?

– Otroligt positiva, Rönnängare är väldigt positiva. Ibland behövs det lite symbolhandlingar som gör det trevligt att vara människa. Vi försöker göra lite saker här och där för att förgylla tillvaron, och man måste ju göra något när man ändå är pensionär, säger Anders Schedwin.

ANNONS