Dammen vid Sundsby har restaurerats i flera omgångar de senaste åren. Det görs dels för att gynna vegetation och biologisk mångfald, dels för att ta fram kulturarvet vid Sundsby säteri.
– I nästa steg hoppas vi på att kunna ta fram en skötselplan så att dammen inte växer igen en gång till, säger Joakim Wenner, trädgårdsmästare på Sundsby och kontaktperson på Tjörns kommun.

Fisk- och kvarndamm
Dammen, som är 550 meter lång och skapades genom att en jordvall i väster stängde den smala dalgången, har anor ända från 1600-talet. Den användes då som fisk- och kvarndamm vid säteriet och ingår därför delvis i byggnadsminnet av Sundsby säteri.
Egentligen skulle Västkuststiftelsen och Tjörns kommun gjort restaureringen, men de körde fast och projektet drivs därför sedan några år tillbaka istället av 8-fjordar. Sista etappen med att restaurera dammen påbörjas i sommar.
– Det här är sista året som vi får pengar från Jordbruksverket för att kunna restaurera området, säger Niclas Åberg, som är projektledare.
I år ska knappt 3 000 kvadratmeter av dammen grävas ut. Det är ungefär lika stor yta som grävdes ut förra sommaren.
Speglar parkens historia
– Vi gräver bort växtligheten och öppnar upp en vattenspegel. Det ökar de estetiska värdena i parken och kommer också att spegla parken och dess historia på ett mer rättvist sätt, säger Joakim Wenner.
När sommarens utgrävningar är klara, kommer cirka 11 000 kvadratmeter vatten i området att ha rensats från växtlighet och annat ogräs. Det är större delen av dammen och området runt omkring den.
– Det är ganska länge sedan det gjordes någon större restaurering senast. Jag vågar inte säga exakt när, men jag tror att det var någon på 1990-talet som det gjordes någon lite större åtgärd, säger Joakim Wenner.
Han fortsätter.
– En förhoppning är att vi i nästa steg kan ta fram en skötselplan. Det är viktigt att underhålla dammen, eftersom det kommer mycket näringsrikt vatten och sediment från bergen som lagras på botten. Det gör att dammen lätt växer igen.
Restaureringen görs på efterfrågan av såväl besökare som anställda på Sundsby. Men också på efterfrågan av andra intressenter som arbetar för att bevara säteriets kulturarv.
Dammen kan användas
Joakim Wenner hoppas att man på lite sikt ska kunna nyttja den rensade dammen, kanske genom att någon roddbåt kan gå ut på vattnet.
Niclas Åberg tycker att det har varit roligt att arbeta med projektet, som allt som allt kostat 1,1 miljon kronor. Finansieringen har skett helt och hållet genom Jordbruksverket och EU:s landsbygdsprogram för landsbygdsutveckling.

– Det har varit ett uppmärksammat projekt och många människor har ringt och varit glada över att det har blivit fint, säger han.
Prästen inte återfunnen
Och så berättar han att den försvunne prästen ännu inte har hittats.
– Det går en sägen om att det var en präst som försvann någon på 1600-talet efter att ha varit på Sundsby säteri. Det var under den tid som Margareta Huitfeldt ägde och drev säteriet. Vi har inte hittat några spår efter honom ännu, men vem vet, vi kanske hittar honom i sommar, säger Niclas Åberg.