Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sista etappen att rensa den igenväxta dammen vid Sundsby inleds i sommar. Bild: Mattias Modéen
Sista etappen att rensa den igenväxta dammen vid Sundsby inleds i sommar. Bild: Mattias Modéen

Är det här den försvunne prästen finns?

I sommar drar den fjärde och sista etappen med att restaurera dammen vid Sundsby i gång. Men hur är det egentligen med den där mytomspunne prästen, som sägs ligga på dammens botten? Finns det några spår efter honom?

Dammen vid Sundsby har restaurerats i flera omgångar de senaste åren. Det görs dels för att gynna vegetation och biologisk mångfald, dels för att ta fram kulturarvet vid Sundsby säteri.

– I nästa steg hoppas vi på att kunna ta fram en skötselplan så att dammen inte växer igen en gång till, säger Joakim Wenner, trädgårdsmästare på Sundsby och kontaktperson på Tjörns kommun.

Joakim Wenner, trädgårdsmästare på Sundsby.
I nästa steg hoppas vi kunna ta fram en skötselplan, så att dammen inte växer igen en gång till, säger Joakim Wenner, som är trädgårdsmästare på Sundsby och kommunens kontaktperson i projektet. Bild: Bengt-Åke Carlsson

Fisk- och kvarndamm

Dammen, som är 550 meter lång och skapades genom att en jordvall i väster stängde den smala dalgången, har anor ända från 1600-talet. Den användes då som fisk- och kvarndamm vid säteriet och ingår därför delvis i byggnadsminnet av Sundsby säteri.

Egentligen skulle Västkuststiftelsen och Tjörns kommun gjort restaureringen, men de körde fast och projektet drivs därför sedan några år tillbaka istället av 8-fjordar. Sista etappen med att restaurera dammen påbörjas i sommar.

– Det här är sista året som vi får pengar från Jordbruksverket för att kunna restaurera området, säger Niclas Åberg, som är projektledare.

I år ska knappt 3 000 kvadratmeter av dammen grävas ut. Det är ungefär lika stor yta som grävdes ut förra sommaren.

Speglar parkens historia

– Vi gräver bort växtligheten och öppnar upp en vattenspegel. Det ökar de estetiska värdena i parken och kommer också att spegla parken och dess historia på ett mer rättvist sätt, säger Joakim Wenner.

När sommarens utgrävningar är klara, kommer cirka 11 000 kvadratmeter vatten i området att ha rensats från växtlighet och annat ogräs. Det är större delen av dammen och området runt omkring den.

– Det är ganska länge sedan det gjordes någon större restaurering senast. Jag vågar inte säga exakt när, men jag tror att det var någon på 1990-talet som det gjordes någon lite större åtgärd, säger Joakim Wenner.

Han fortsätter.

– En förhoppning är att vi i nästa steg kan ta fram en skötselplan. Det är viktigt att underhålla dammen, eftersom det kommer mycket näringsrikt vatten och sediment från bergen som lagras på botten. Det gör att dammen lätt växer igen.

Restaureringen görs på efterfrågan av såväl besökare som anställda på Sundsby. Men också på efterfrågan av andra intressenter som arbetar för att bevara säteriets kulturarv.

Dammen kan användas

Joakim Wenner hoppas att man på lite sikt ska kunna nyttja den rensade dammen, kanske genom att någon roddbåt kan gå ut på vattnet.

Niclas Åberg tycker att det har varit roligt att arbeta med projektet, som allt som allt kostat 1,1 miljon kronor. Finansieringen har skett helt och hållet genom Jordbruksverket och EU:s landsbygdsprogram för landsbygdsutveckling.

Niklas Åberg, 8-fjordar.
”Det har varit ett uppärksammat projekt och många har ringt och sagt att det blivit fint”, säger Niclas Åberg, som driver projektet med att restaurera Sundsby Damm via 8-fjordar. Bild: Erika Olofsson

– Det har varit ett uppmärksammat projekt och många människor har ringt och varit glada över att det har blivit fint, säger han.

Prästen inte återfunnen

Och så berättar han att den försvunne prästen ännu inte har hittats.

– Det går en sägen om att det var en präst som försvann någon på 1600-talet efter att ha varit på Sundsby säteri. Det var under den tid som Margareta Huitfeldt ägde och drev säteriet. Vi har inte hittat några spår efter honom ännu, men vem vet, vi kanske hittar honom i sommar, säger Niclas Åberg.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.