Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Takliften ramlade ner i huvudet på 95-åringen. Nu åtalas montören. Bild: Skärmdump polisens förundersökningsprotokoll, Gabriel Andersson
Takliften ramlade ner i huvudet på 95-åringen. Nu åtalas montören. Bild: Skärmdump polisens förundersökningsprotokoll, Gabriel Andersson

95-åring fick taklift i huvudet – bröt nacken

När takliften monterats i kvinnans rum låg stoppklossen kvar i verktygslådan. Tre dagar senare ramlade den ner och 95-åringen bröt nacken. Nu åtalas montören för vållande till kroppsskada.

Kvinnan är 95 år gammal och bor på ett boende på Tjörn. I Oktober installerades en taklift i kvinnans rum, för att personalen lättare skulle kunna hjälpa henne mellan sängen och rullstolen.

Montören som satte upp takliften satte dock inte dit en spärr på skenan där takliften kan glida i sidled. Tre dagar senare gled liften ur och ramlade ner.

Kvinnan fick den i huvudet och bröt nacken.

Nu åtalas montören, en man som jobbar på företaget som sålde takliften. Han åtalas för vållande till kroppsskada.

Stoppklossen låg kvar

När han installerat liften lämnade han kvar sin verktygslåda. Enligt honom glömde han den, enligt personal på boendet lämnade han den för att han skulle tillbaka och utföra fler jobb efter helgen.

På verktygslådan låg stoppklossen, som ska sitta på skenan.

Mannen nekar till brott och säger i förhör att han gjort allt enligt rutin och att han testade liften innan han gick hem.

"Jag förstår inte för jag är 100 procent säker på att jag har gjort allt som jag ska. Man blir lite förtvivlad när jag tänker på hur olyckan skedde.”, säger han i förhör.

Trodde inte hon var allvarligt skadad

På frågan om mannen kan ha glömt att installera stoppklossen svarar han att han funderat mycket på det och att det kan vara så, men att han inte vet.

När kvinnan fick liften i huvudet fick hon skador i pannan, nacken, benet och handen. Sjuksköterskan på boendet trodde först inte att de var några allvarliga skador och plåstrade om kvinnan. Dagen efter fick de inte upp henne ur sängen.

Väl på sjukhuset kom de först fram till att kvinnan hade förslitningar och hon skickades hem. Först dagen efter det röntgas hon, och läkarna upptäckte att en nackkota var bruten. Då fick kvinnan en stödkrage att bära i åtta veckor.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.