Gunilla Bergström föddes 1942 i Göteborg. Hon växte upp i ett konstnärshem och tog journalistexamen 1966. Hon var anställd bland annat på Dagens Nyheter och Aftonbladet. 1975 övergick hon till egen verksamhet som författare och illustratör på heltid och debuterade med boken Mias pappa flyttar år 1971. Hennes bilderböcker om Alfons Åberg har blivit kända världen över.
Gunilla Bergström föddes 1942 i Göteborg. Hon växte upp i ett konstnärshem och tog journalistexamen 1966. Hon var anställd bland annat på Dagens Nyheter och Aftonbladet. 1975 övergick hon till egen verksamhet som författare och illustratör på heltid och debuterade med boken Mias pappa flyttar år 1971. Hennes bilderböcker om Alfons Åberg har blivit kända världen över. Bild: © Bok-Makaren AB

Alfons Åberg flyttar in på Akvarellmuseet

Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg har blivit kända världen över. I höstas kom beskedet att författaren innan hon gick bort förra året donerat sina originalböcker om Alfons till Nordiska Akvarellmuseet. Nu öppnar en utställning som hyllar Gunilla Bergströms insats för bilderboken, 50 år efter att den första boken om Alfons Åberg publicerades.

ANNONS
|

I utställningen, som invigs på söndag och kommer att pågå till den 18 april, visas skisser och förlagor till de tryckta böckerna om Alfons.

Gunilla Bergström, ofta kallad Alfons Åbergs mamma, donerade redan i januari 2019 bilderna från två av sina Alfonsböcker till Nordiska Akvarellmuseet. I höstas utökade sedan samlingen efter att författaren före sin död beslutat att donera 17 originalböcker och flertalet skisser till museet i Skärhamn.

Akvarellmuseet lovade redan då en kommande hyllningsutställning och det är den som nu invigs, 50 år efter att den första boken om Alfons, ”God natt, Alfons Åberg”, utkom 1972.

Gunilla Bergström använde collage som berättande element i sina verk långt innan den digitala tekniken blev vanlig inom illustrationskonsten. Hon byggde upp sina bilder med hjälp av exempelvis inklippta tygbitar, tapetprov och bandstumpar och kombinerade dem sedan med tecknade bildpartier.

ANNONS

"Bergströms lekfulla bildspråk uppmanar oss därmed till ett aktivt deltagande med både kropp och tanke. Genom utställningen får betraktaren kliva rakt in i Alfons Åbergs värld. En värld, inte helt olik vår”, skriver museet i ett pressmeddelande.

ANNONS