Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

”Att ha ordning på ekonomin är det viktigaste”

Bo Bertelsen har varit aktiv inom politiken på Tjörn i över 20 år. Nu står han som förstanamn på Moderaternas lista inför kommunalvalet till hösten.
– Att ha ordning på ekonomin är det viktigaste. Med den i ordning bygger vi både nutid och framtid.
Bo Bertelsen (m) påtar gärna i potatislandet när han är ledig. Bild: Teresa Innocenti
Bo Bertelsen (m) påtar gärna i potatislandet när han är ledig. Bild: Teresa Innocenti

Från Bo Bertelsens kontor på Skärhamns Frys AB i Södra Hamnen blickar man ut över hela Skärhamn. Här har Bo Bertelsen arbetat i ungdomen och i dag är han stolt över att familjeföretaget varit med och gjort Södra Hamnen till den mötesplats för näringsidkare och turister som den är i dag.

Arrenderar mark

Helst av allt vill han tillbringa sin fritid uppe vid Toftenäs norr om Skärhamn. Där har han och hustrun arrenderat ett stycke mark av kommunen och odlingarna prunkar av olika sorters grönsaker. Här finns potatis, kål och olika sorters bladgrönsaker.

– Hit åker jag när jag behöver tänka och lösa problem. Jag släpper ut antennen och söker lösningen medan jag rensar ogräs och allt som oftast löser det sig, säger Bo Bertelsen.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?

– Nummer ett är ekonomin. Vi står inför många stora investeringar och måste bygga upp ett eget kapital i kommunen. Framför allt är det den nya skolstrukturen som måste tas beslut om och kommas vidare med. Detta är den enskilt viktigaste frågan alla kategorier. Sen har vi va-systemet som fortsatt måste ses över, med rör från 1950–1960-talet som måste bytas ut, säger han.

Bo Bertelsen har drivit frågan om en ny skolstruktur under en lång tid, vilket skulle innebära att flera mindre skolor skulle stänga.

– Skolan är en oerhört viktig fråga. Moderaterna vill ha ett F-9 nav i Häggvall och ett F-6 nav i Skärhamn och ett F-6 nav i Rönnäng. Övriga skolor bör läggas ner så vi frigör enheter. Vi har svårt att över tid hitta behöriga lärare till de små skolorna, säger Bo Bertelsen.

Vill förbättra processerna

Något han också vill förbättra är detaljplaneprocesserna.

– Det går alldeles för långsamt och det händer för lite. Överklaganden tar tid och vi ska givetvis vårda och värna kusten, men inte in i absurdum. Strandskyddet borde åter igen ses över. Ett stopp eller tomgångskörning i detaljplaneprocesserna hämmar utvecklingen kraftigt negativt, säger han.

Hur ska ni nå dessa mål?

– Alla partier måste sätta sig ner tillsammans och komma fram till en långsiktigt lösning i skolfrågan. Vi kan inte ta ett sådant stort beslut med bara ett mandats övervikt, ett beslut som kanske kommer rivas upp under nästa mandatperiod. Vi måste hitta en kompromiss, säger Bo Bertelsen.

Angående detaljplaneprocessen säger han att ansvaret ligger hos tjänstemännen på förvaltningen. Det är de som efter de politiska besluten äger frågan och kan den bäst.

– Det måste gå att effektivisera. Där borde politiken och tjänstemannaorganisationen mer intimt försöka samarbeta att få till en linje som ger lite verkstad, säger han bestämt.

Kvalitet snarare än kvantitet

Han menar också att man måste se vad man använder pengarna i kommunen till, inte bara hur.

– Det är viktigare att leverera kvalitet än kvantitet. Det finns en brytgräns i förhållandet mellan hur mycket medel man behöver för att kunna leverera en viss kvalitet, men det mest primära är hur man använder dessa tilldelade medel. Har vi ingen sund ekonomi i kommunen, så har vi heller ingen sund framtid, säger han.

Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?

– Jag är stolt över att vara den styrande majoriteten fast vi är i minoritet. Vi har varit med och kraftigt utvecklat besöksnäringen i kommunen, vi har säkrat vattentillgången för kommunen genom avtal med Stenungsund, vi har optimerat våra vattentäkter, vi har fått igenom beslut så att heltidsresan blir verkstad, säger han.

Hur skiljer sig ditt parti från övriga på Tjörn?

– Moderaterna skiljer sig inte så mycket från Liberalerna och Centerpartiet, här på Tjörn, vi har många frågor gemensamt. Men sen är det många frågor som Vänsterpartiet och Socialdemokraterna driver som vi inte tänker samma om, och skolfrågan är en av de frågorna, säger Bo Bertelsen.

Bo Bertelsen

Ålder: 66 år.

Bor: Skärhamn.

Familj: Fru, fem barn och sju barnbarn.

Yrke: Fiskberedare.

Intressen: Odling.

Största last: ”Jag är en problemlösare på gott och ont. Finns det ett problem måste jag lösa det och kan inte släppa det.”

Började med politiken när och varför: Jag började engagera mig politiskt 1998 i samband med etableringen av Akvarellmuseet. Jag var emot placeringen där museet det är beläget i dag, och jag var emot att kommunen gick in så hårt avseende finansieringen med egna skattepengar. Då gick jag med i Kommunalt Alternativ. 2010 frågade Moderaterna om jag ville ställa upp för dem. I grund och botten har jag alltid varit moderat så på den vägen är det.”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.