Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Badföreningen säger upp avtalet med kommunen

Tubbevikens badförening har sagt upp avtalet med kommunen.
– Avtalet borde ha varit omförhandlat för längesen men jag hoppas att vi kan komma överens så att vi kan fortsätta, säger Anders Jensen som är sekreterare i föreningen.

Tubbevikens bad & bastu är en ideell förening som driver Tubbevikens badplats i Skärhamn. Föreningen har nyttjande och driftavtal med kommunen om badplatsen.

– Det blir allt fler som badar här i Tubbeviken och de gör det varje dag året runt, säger Anders Jensen.

Alltid svårt med bidrag

Föreningen ser över badplatsen och ser till att den är välfungerande. Ibland söker man pengar för kommunen för upprustning.

– Det kan röra sig om några tusenlappar per gång men det är alltid svårt. Det är oftast pengar till småsaker men det finns sällan några pengar. Vi ville få upp några bänkar men allt blir svårt för det finns inte i budget. Samtidigt ser vi att den kommunala badplatsen Akvarellen i närheten får mer. Det är just därför som vi vill förhandla om avtalet, säger Anders Jensen.

Trasiga soptunnor

Som ett exempel nämner han att badplatsen som kommunen själv tar hand om har fått fina, nya soptunnor och till och med sopsortering till skillnad från badplatsen i Tubbeviken.

– Här har vi två buckliga soptunnor med lossnande lock som inte är särskilt tilltalande.

När han och de övriga i styrelsen försöker få till stånd ett utökat samarbete går det trögt. Samordningen verkar vara en bromskloss.

– Det finns många badplatser på Tjörn som drivs ideellt och svaret till oss blir att avtalen ska skrivas så att de passar alla. Men alla har inte samma behov eller förutsättningar.

Begränsat intresse

Han säger att samarbetet med tjänstemännen går bra men från politiskt håll finns inte intresset. Då föreningen ville sätta upp en hjärtstartare brydde man sig inte ens om att fråga kommunen med risk för att få nej.

– Vi frågade kommunen om att få sätta upp hjärtstartare men vi fick inget svar. Det är många äldre som går hit och badar på vintern och vi tycker att det är viktigt med säkerheten. Det är väldigt trist att man inte sätter större värde på badplatserna inom kommunen. De är ju vår största attraktionskraft för turismen här på ön, säger Anders Jensen.

Toaletten stängd vintertid

En annan fråga handlar om toaletten. Den sköter kommunen städningen för under sommarhalvåret men på vintern är den stängd.

– Vi skulle vilja kunna ha den öppen även under den kallare årstiden men då får vi ingen städning. Det är många som använder toaletten även de som inte badar.

Har sagt upp avtalet

Badföreningen sade upp avtalet med kommunen i november och har nu sex månaders uppsägningstid. Föreningen har gjort det som en påtryckning för att få ett uppdaterat avtal som passar dagens behov.

– Vi vill väl och vill ha ett bra samarbete men vi tycker inte att kommunen värdesätter de ideella föreningarna. Det är jätteviktigt att behålla den drivkraft som finns. Det bästa vore en samverkan mellan andra ideella föreningar som driver badplatser och kommunen. Vi borde ha ett möte varje år om vad som behövs göras, säger Anders Jensen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.