Melissa Christensson och många andra utnyttjade isen på Myggenavium förra vintern.
Melissa Christensson och många andra utnyttjade isen på Myggenavium förra vintern. Bild: Frida Christensson

Barnens is räddades: ”Många är väldigt glada"

Trots tidigare besked om motsatsen får fritidsklubben i Myggenäs fortsätta använda brandposten vid idrottsplatsen för att göra skridskois. Boende och klubbmedlemmar i området är lättade.

ANNONS
|

Under söndagskvällen meddelade Myggenäs fritidsklubbs styrelse att kommunens vattenpost vid idrottsplatsen Myggenavium får användas även i år.

– Vi har haft mycket kontakt med kommunen och fritidsförvaltningen i det här ärendet och tydligen var inte beskedet från kommunens VA-avdelning riktigt förankrat inom kommunen, gissar Lena Johansson, ordförande, MFK.

Därmed ser den snart 50-åriga traditionen med skridskois på fotbollsplanen ut att kunna leva vidare.

– Många i området är väldigt glada över det här, bekräftar Christina Ekebladh, MFK.

Farlig att använda

I början av oktober förklarade VA-avdelningen att den trasiga vattenposten vid Myggenavium skulle tas bort helt och hållet. Det vore en allt för stor säkerhetsrisk om boende i området som tidigare skulle använda den för att spola vatten på idrottsplatsen. Vattentrycket i ledningen är mycket högt och endast avsett för räddningstjänstens behov förklarade VA-avdelningen.

ANNONS

LÄS MER:Barnens skridskois hotad – kommunen stänger av vattnet

Nu har man tydligen hittat en lösning.

– En brandman ska komma hit och lära upp dem som ska spola så att det sker på ett säkert sätt, förklarar Lena Johansson som även fått besked om att det inte ska vara några problem att använda vattnet också i framtiden.

Reparerar vattenposten

Redan på tisdag kväll stängs vattnet i området av så att vattenposten kan repareras. I fortsättningen kommer MFK att få ett abonnemang så att vattenförbrukningen kan mätas och debiteras.

Kylan har nu slagit till så snabbt att man inte riktigt hinner med i svängarna. Fotbollsplanen måste sladdas innan den går att spola. Frågan är när det kan bli någon is i år.

Skridsko på jullovet?

– Det vore rätt otroligt om kylan höll i sig ända till jul. Enligt vår erfarenhet brukar det inte löna sig att spola förrän i januari. Vi behöver spola vatten ungefär tio kvällar för att isen ska bli bra, säger Fredrik Gustavsson som brukar spola isen på Myggenavium.

MFK:s ordförande hoppas dock på det bästa:

– Om det är så här kallt fram över kanske ungarna kan åka skridsko här på jullovet. Det är vad jag hoppas på nu, säger Lena Johansson.

LÄS MER:Mer snö på väg till ett redan vintrigt STO-land

ANNONS