Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Berth fick se sitt drömhus brinna: ”Elden kunde inte ta sig igenom”

I flera år drömde Berth Johansson om att bygga det unika huset som fick namnet Smedja Volund. När det i fredags brann blev han först rädd, men snart byttes känslorna mot stolthet.
– När jag började analysera bilderna såg jag att det kommer ju klara sig, och det är tack vare hur vi byggde det.

När Berth Johansson jobbade med att bygga industribyggnader och stålkonstruktioner började intresset för smide utveckla sig allt mer. Då hade han redan under flera år drömt om att få bygga ett väldigt speciellt hus.

Drömmen blev verklighet när den ursprungligt tänkta platsen för Nordiska Akvarellmuseet, uppe på berget i Skärhamn, inte blev den slutgiltiga. Genom sin kusin som jobbade på Tjörns kommun fick Berth Johansson chans till marken i stället.

Där byggde han Smedja Volund.

– Det är ett väldigt speciellt hus. Det är byggt med mycket återvunnet material, mycket recycling. Vi gjorde otroligt mycket själva, så det tog två år att bygga, säger Berth Johansson.

Byggt i flera brandceller

I fredags möttes han av nyheten att hans älskade projekt stod i brand.

– När jag såg att det brann så pass rejält så blev jag riktigt rädd.

I tio år drev han verksamhet i smedjan, innan han sålde den för att förverkliga en annan av sina drömmar. Nu är det Pingstkyrkan som använder lokalerna, och fastigheten inhyser både kyrka och en bostad.

LÄS MER: Pastorn om branden: ”Oerhört ledsamt för alla medlemmar”

Men eftersom det byggdes som just en smedja, stod brandsäkerheten i fokus.

– Vi hade stora krav när det gäller brandceller och brandskydd. Huset är byggt i fyra brandceller och det räddade ju övervåningen kan man säga. När jag började analysera bilderna från branden såg jag att huset kommer att klara sig. Man ser att brandmuren finns mellan husdelarna, så det kunde inte bryta igenom där.

Brandmur hindrade spridning

Genom hela fastigheten går en brandmur, något som enligt Berth Johansson gjorde att branden inte spred sig.

Delen som var en bostad totalförstördes, men resten av huset klarade sig helt undan branden och fick bara rök- och vattenskador.

– Det visar ju väldigt tydligt att om man är omtänksam när det gäller brandskydd så har det effekt. Och ändå blåste det rätt ordentligt den dagen och kvällen.

LÄS MER: Så jobbar polisen efter kyrkobranden: ”Hör av er”

”Häftigaste jag någonsin gjort”

Berth Johansson säger att han tog ut skilsmässa från huset redan när han sålde det, och att det då var mer arkitektoniskt utformat, men sedan dess förlorat mycket av sin siluett.

Trots det var det mycket tråkigt att se att det brann.

– Jag ser bygget som något av det häftigaste jag någonsin gjort. Det var en väldigt intensiv period och jag köpte en kranbil för att åka runt och hämta allt återvunnet material. Och så byggde vi den stora stenmuren runt. Den syns inte lika bra nu men det var fyra meter mur gjort av sprängsten. Och så berget som går ner som innerväggar. Det är ett väldigt unikt hus.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.