Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena E Eriksson, förvaltningschef och Gunnemar Olsson, L, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, menar att förändringarna kommer att vara positiva eftersom eleverna nu får behöriga lärare i alla ämnen. Bild: Tjörns kommun
Lena E Eriksson, förvaltningschef och Gunnemar Olsson, L, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, menar att förändringarna kommer att vara positiva eftersom eleverna nu får behöriga lärare i alla ämnen. Bild: Tjörns kommun

Besparingarna ett krav från skolledningen

Lena E Eriksson, förvaltningschef för skolorna på Tjörn, menar att Skärhamns skola gått lite långsammare framåt än övriga skolor med att göra förändringar efter de besparingskrav som kom för två år sedan.

– Nu ser vi att prognosen mot underskott ökat. Varje rektor vet exakt hur mycket pengarna räcker till och det finns nu lite för många lärare på Skärhamns skola utifrån den budget som är satt.

Lena E Eriksson, skolchef på Tjörn. Bild: Tjörns kommun
Lena E Eriksson, skolchef på Tjörn. Bild: Tjörns kommun

Vad säger du om den kritik som riktas om bristen på dialog och kommunikation?

– Min bild är att rektorn har velat göra det här i rätt ordning. Han har presenterat sin idé för personalen om hur han vill organisera undervisningen. Då har det uppstått olika uppfattningar om det och en del har inte tyckt om det. Sedan har det här kommit ut och då känner en del föräldrar att man inte fått vara med och därför har man själv valt att initiera en dialog. Jag tror inte att tanken från början varit att undanhålla föräldrar den information de har rätt till.

LÄS MER: Föräldrar i Skärhamn rasar mot förändringar i skolan

Det finns ett missnöje bland lärare kring förändringarna. Två har sagt upp sig och flera söker nya tjänster. Vad säger du om det?

– Jag har fått en skrivelse från en grupp lärare som är missnöjda. Jag har svarat dem och man tycker olika om saker, men rektorn har inhämtat deras åsikter. Ibland måste man också som rektor fatta beslut som inte alla står bakom, men det är inte samma sak som att man inte fått uttrycka sin åsikt. Sedan är det så att en av dem som slutar har fått en rektorstjänst. Det ser jag som att läraren gör en attraktiv flytt.

Det tog åtta dagar för föräldragruppen att få ut allmänna handlingar. Vad har du för kommentar till det?

– Om det är korrekt är det för lång tid.

Föräldragruppen menar att chefer nonchalerar sina medarbetare och inte lyssnar in åsikter. Är det så?

– Det är alltid mycket lättare för en rektor att fatta beslut som de flesta tycker om. Stöttar man inte någon åsikt som framförs, behöver inte det betyda att man nonchalerar den.

Lena E Eriksson menar att föräldrarna bör se organisationsförändringarna som i längden någonting positivt.

LÄS MER: Rektorn: ”Eleverna får mer kvalificerad undervisning”

– De innebär att alla elever får behöriga lärare i alla sina ämnen. Det finns ingen lärare idag som är behörig på så sätt att den har behörighet i alla ämnen. Vi behåller dessutom klasserna som de är. Alternativet hade varit att skapa väldigt mycket större klasser, eller åldersblandade klasser.

Gunnemar Olsson (L), ordförande i Barn-och utbildningsnämnden. Bild: Maria Johannessen
Gunnemar Olsson (L), ordförande i Barn-och utbildningsnämnden. Bild: Maria Johannessen

Gunnemar Olsson, L, är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som fattade beslut om besparingarna för två år sedan.

– Jag har precis haft en rejäl dust med några föräldrar kring de här förändringarna. Jag kan tycka att det finns en uppfattning om att ingenting får förändras. Men ibland är det så att yttre förutsättningar gör att saker måste förändras.

– Förra gången det skulle göras förändringar på Skärhamns skola försökte man jobba över årskursgränserna, men det var inte heller populärt. Nu gör man en förändring som innebär att eleverna får behöriga lärare i alla ämnen. Det blir på så sätt mer kvalité i undervisningen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.