Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bleketskolan ser ut att bli kvar. Bild: Lasse Andrée
Bleketskolan ser ut att bli kvar. Bild: Lasse Andrée

Bleketskolan och alla småskolor ser ut att bli kvar

Två av de minsta partierna i fullmäktige på Tjörn – V och SD – kan avgöra hela frågan om framtidens skolor i kommunen. Den politiska oppositionens (S+ KD) förslag fick på torsdagens KSAU grönt ljus för sitt alternativ att Bleketskolan behålls och att samtliga fyra småskolor (F-3) blir kvar.

De avgörande besluten ska tas i november men redan idag står det klart att partier med minst 20–25 mandat vill behålla Bleketskolan och rädda kvar småskolorna på Tjörn.

Fyra olika förslag finns redan idag från politiska partier och fler kan komma. Ett alternativ är att hela skolfrågan skjuts upp till 2022 och blir en del av nästa års valrörelse.

Myggenäs skola och övriga lågstadieskolor på Tjörn ser ut att vara kvar. Arkivbild Bild: Hanna Strömbom
Myggenäs skola och övriga lågstadieskolor på Tjörn ser ut att vara kvar. Arkivbild Bild: Hanna Strömbom

Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) röstade alltså med 3 röster mot 1 (en nedlagd) fram förslaget som innebär två skolområden med 4-9-skolor samt att lågstadieskolorna blir kvar i Myggenäs, Kållekärr, Skärhamn och Rönnäng.

LÄS MER: Mer än var tredje politiker har lämnat eller bytt parti

Splittringen inom politiken är idag total i skolfrågan sedan KD och MP lämnat det borgerliga samarbetet och en rad politiker har bytt parti.

M och L som varit stommen i majoriteten har idag endast 12 mandat kvar i fullmäktige medan S och KD har 14.

Så här tycker de olika partierna och politikerna i skolfrågan:

• Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har förslaget som nu går till kommunstyrelsen och innebär alltså att man behåller och rustar upp Bleketskolan och de fyra mindre skolorna.

– Vi vill driva den linjen vidare. Vi har haft samma grundförslag i flera år, säger Rikard Larsson (S).

• Liberalerna och Miljöpartiet står fast vid förslaget att samla alla elever från förskola till årskurs nio i två stora skolor (Häggvallskolan och Skärhamn/Bleket). Motivet är att det blir lättare att rekrytera personal och att kompetensen blir bredare på stora skolor. Samtidigt riktas kritik mot ökade skolskjutskostnader och att riskerna för mobbing ökar på stora skolor.

– Vi står fast vid detta förslag hela vägen ut. Vi vill ha en bra skola vilket vi får med det här alternativet, säger Gunnemar Olsson (L).

– Vi menar att detta är det bästa och dessutom måste vi nu äntligen fatta beslut, säger Tanja Siljadji Dahne (MP).

• Moderaterna kör en egen linje med en enda högstadieskola för hela Tjörn, vid Häggvallskolan, samtidigt som man tills vidare behåller F-6-skolorna i Skärhamn och Rönnäng men avvecklar dem i Myggenäs och Kållekärr.

– Det är det enda rimliga. Bleketskolans område blir ett utmärkt bostadsområde, säger Bo Bertelsen (M).

• Martin Johansson, fristående oppositionsråd, vill också ha ett enda stort högstadium för hela Tjörn.

– Men jag vill inte avveckla de små skolorna. De måste finnas kvar som idag, fastslår han.

• Tjörnpartiet med fem mandat vill att hela skolfrågan skjuts fram till 2022 så att man kan utreda de ekonomiska konsekvenserna, men partiet står fast vid att behålla Bleketskolan i någon form.

– Skolfrågan är inte mogen för beslut innan vi vet vad alltsammans kostar. Vi vill inte ha något beslut förrän nästa år, säger gruppledaren Gert Kjellberg.

• Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är två partier med tre mandat vardera i fullmäktige. Bägge vill behålla Bleketskolan och de små skolorna.

– Vi menar att Bleketskolan är viktig och att man måste bygga ut skolan med en större aula, säger SD:s gruppledare Thord Jansson.

– Vi vidhåller vårt tidigare förslag om att Bleketskolan ska vara kvar, framhåller Jeanette Lagervall (V).

Det här innebär att partier med sammanlagt 28 mandat av 41 i fullmäktige vill behålla Bleketskolan och en stark majoritet tillsammans med en stor föräldraopinion säger också nej till att avveckla de små skolorna på Tjörn. Det återstår nu att se om det blir något skolbeslut i år eller om man skjuter fram alltsammans till 2022.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.