Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Möller ser som många andra, både politiker och andra Tjörnbor, skolfrågan som en av de viktigaste frågorna att lösa den närmaste mandatperioden. KD står i denna fråga också fast om att utveckla två skolnav för årskurs 4 till 9, varav det ena vid Bleketskolan på bild. Bild: Camilla Moestedt
Björn Möller ser som många andra, både politiker och andra Tjörnbor, skolfrågan som en av de viktigaste frågorna att lösa den närmaste mandatperioden. KD står i denna fråga också fast om att utveckla två skolnav för årskurs 4 till 9, varav det ena vid Bleketskolan på bild. Bild: Camilla Moestedt

”Bussfrågan direkt avgörande för Tjörns fortsatta framtid”

Mer än var tredje Tjörnpolitiker har sedan 2018 lämnat eller bytt parti, varav Björn Möller är en av alla dessa. På årets valsedlar står hans namn nu högst upp på listan för Kristdemokraterna, som Björn Möller valde att ansluta till så sent som förra hösten. En av de viktigaste frågorna att lösa, oavsett partitillhörighet, anser han nu fortsatt den framtida skolorganisationen vara, men också förbättrad busstrafik till och från Tjörn.

Björn Möller började sin politiska bana för Moderaterna redan i tonåren. Men i samband med valet 2018 lämnade han efter en intern konflikt sedan partiet för att bilda utbrytargruppen Björn på Tjörn. Förra hösten upplöstes dock gruppen då Björn och de två övriga fullmäktigeledamöterna för dessa valde att återansluta till de etablerade partierna, i samtligas fall till Kristdemokraterna.

Det är för de sistnämnda Björn Möller nu också toppar höstens valsedel med skolan som en av sina absolut primära lokala valfrågor.

– Jag sa likadant förra valet och säger likadant nu. Vi måste lösa skolfrågan och komma till beslut av många olika skäl. Inte bara för elever och föräldrars skull, utan även för att kunna rekrytera personal som vill jobba här i kommunen, säger han.

Vill ha två skolnav

Att valet av träffpunkt för intervju därför blev Bleketskolan är kanske heller inte så konstigt. Frågan om skolans framtida vara eller icke vara har splittrat partierna på Tjörn i åratal. Så även huruvida vilka övriga skolor som eventuellt ska avvecklas eller utvecklas.

Kristdemokraterna står fast om att utveckla två skolnav för årskurs 4 till 9 i Bleket och Häggvall och ha förskoleklass till och med trean i Rönnäng, Skärhamn, Kållekärr, Myggenäs och Fridas Hage.

Miljö- och energisatsning

Men Björn Möller lyfter också för honom och partiet flera andra viktiga valfrågor, som en utbyggnad över hela boendeskalan från trygghets- och serviceboenden till hyresrätter för både gamla och unga.

– Vi vill också satsa mer på miljö, energi och transport, genom att exempelvis se över lämpliga platser för vindkraft och solcellsparker och då även underlätta för att få bygglov för detta.

Här bör också kommunen bidra genom att inventera sitt fastighetsbestånd och planera för egna solcellsanläggningar, anser Björn Möller.

– En annan viktig fråga för oss är att öka möjligheten till arbetspendling med kollektivtrafik till och från Göteborg genom att införa direktbussturer morgon och kväll från Rönnäng respektive Skärhamn.

Hur ska ni nå dessa mål?

– I det senare fallet handlar det förstås då även att få med Västtrafik på banan och kunna försvara kostnaden som detta skulle medföra, både för dem som utförare och oss som kommun om vi skulle välja att köpa in tjänsten. Men som jag ser det är det en direkt avgörande fråga för Tjörns fortsatta framtid, om vi både ska få de som bor här att vilja bo kvar och få personer från andra kommuner att vilja jobba här.

Vad har ditt parti enligt dig gjort under den mandatperiod som gått som du är mest stolt över?

– Det är nog att vi fått igenom den knäckfråga som drivits ihärdigt på regionnivå av vår gruppledare Magne Hallberg om att lösa färjetrafiken till öarna med inte bara passagerartrafik, utan även gods- och ambulanstransport med jourberedskap som är oerhört viktigt för de som bor här året runt.

Hur skiljer sig slutligen ditt parti enligt dig ut från övriga partier på Tjörn?

– I den bemärkelsen att vi driver politik och faktiskt lägger förslag på saker vi vill förändra och förbättra. Det här får ju stå för mig, men tittar man på den nu sittande majoriteten i form av Moderaterna, Centern och Liberalerna, som vi kristdemokrater själva valde att lämna samarbetet med efter förra valet, så känns det mer som att man ägnar sig åt att klamra sig fast vid makten. Man kommer aldrig till beslut, vilket skolfrågan är ett typexempel på.

Björn Möller

Ålder: 68 år.

Bor: Tolleby.

Familj: Hustru och tre vuxna barn, samt tre barnbarn.

Yrke: Tandläkare.

Intressen: ”Snickeri i stort och smått. Gillar egentligen allt som har med hus och hem och göra, men tycker också om att resa, gärna till England där jag själv också bott tidigare och sonen nu bor och arbetar. Tycker också om att se på film.”

Största last: ”Jag har mitt arbete till trots alltid varit en gottegris. Men efter en hjärtinfarkt för tio år sedan har jag nu försökt dra ned på allt sådant ordentligt.”

Började med politiken när och varför: ”Gick med i MUF i Göteborg sent 60-tal. Hade då också en pappa som var engagerad i högern i Eskilstuna där jag är uppvuxen. Sedan flyttade jag till Motala under en period då jag inte hade så mycket tid över för politiken av olika skäl. Men så engagerade mig åter politiskt efter ny flytt till Alingsås på 90-talet, då jag också hade flera både kommunala och regionala uppdrag i bland annat i socialnämnden, polisstyrelsen och primärvårdsnämnden i dåvarande Södra Älvsborgs landsting.”

LÄS OCKSÅ: KD-topp byter till M

LÄS OCKSÅ: Tjörns kommunalråd fortsätter en period till

LÄS OCKSÅ: Pensionärerna dominerar i partierna: ”Ett bekymmer”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.