Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Byggföretag kräver Tjörn på 8 miljoner

Ett fastighetsbolag med bas i Sollentuna utanför Stockholm kräver Tjörns kommun på drygt 8 miljoner kronor, detta som betalning för en vågbrytare som företaget byggt i norra delen av Skärhamn. Kommunen avvisar alla krav.

Företaget AB Toftö har skickat en faktura till Tjörns kommun där man helt enkelt vill ha betalt både för vågbrytarbygget men också för tillståndsprocessen och landanslutningar och landgångar. Företaget hänvisar till en genomförandebeskrivning från 2013, alltså för åtta år sedan, och man kräver att kommunen ska betala omgående. Företaget hävdar också att det handlar om en delfaktura.

Tjörns kommun har emellertid via dåvarande mark- och exploateringschefen Jenny Tjulander bestridit fakturan helt och hållet. Kommunen konstaterar i sitt svar till företaget att genomförandebeskrivningen inte är någon grund för att Toftö ska få betalt för åtgärder och påstådda kostnader. Tvärtom konstaterar kommunen att parterna har ett exploateringsavtal som reglerar kostnaderna.

– Det framgår av avtalet att berört markområde ska överlåtas till kommunen utan kostnad och det framgår att Toftö ska ansvara för och bekosta all utbyggnad av mark som enligt detaljplanen ska vara kvartersmark, inklusive mark som överlåtits genom avtalet. Den aktuella piren utgör kvartersmark och dessutom mark som överlåtits enligt exploateringsavtalet, menar kommunen.

Samtidigt har både båtägare i Skärhamn och ägarna av skeppet Lady Ellen slagit larm om att vågbrytaren är felplacerad och orsakar skador både på mindre båtar i småbåtshamnen och på Lady Ellen. Skeppet ligger numera inte på platsen vid vågbrytaren utan i innerhamnen i Skärhamn. Bengt Olsson, hamnkapten i Skärhamn, säger att vågbrytaren måste föras längre åt väster eftersom vågor västerifrån idag styrs in i hamnen. Vissa utsatta båtplatser är inte ens användbara längre. Det hela har anmälts till länsstyrelsen i Västra Götaland av båtföreningen för åtgärder.

LÄS MER: Ny vågbrytare skapar problem i Skärhamn – Lady Ellen skadad

AB Toftö ingår i en företagsgrupp som har sin bas i Sollentuna och som bland annat bygger bostadsrätter i norra Skärhamn via ett företag som heter Kajen Skärhamn Bostads AB. Toftö redovisar förluster på mellan 862 000 och 2,5 miljoner per år under de senaste fem åren. Bolagen i gruppen har samma styrelseledamöter och suppleanter.

Enligt en av Tjörns kommunjurister, Hans Blomqvist, och exploateringschefen Annika Skog har Tjörn ännu inte fått några besked om företaget tänker driva kravet vidare för juridisk prövning men kommunledningen säger att man kan mycket väl tänka sig att en stämningsansökan vid tingsrätten kan dyka upp.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.