Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Carolina vågade visa rullstolen — blev kärleksbombad

Efter att ha börjat på gymnasiet och fått en ny assistent, lade Caroline Hamnefjäll ut en bild på sin rullstol — något hon tidigare undvikit. Efter mängder med feedback på bilden vill hon nu kombinera sitt intresse för makeup och kläder med bilderna på rullstolen för att uppmuntra andra i samma situation.

I ett bostadsområde i Skärhamn, ett stenkast bort från Ica Nordeviks, bor 21-åriga Carolina Hamnefjäll. Hon har länge varit intresserad av kläder och smink och gillar att ladda upp bilder sig själv för att visa sina outfits. Carolina sitter i rullstol till följd av en CP-skada och hon kände sig tvungen att undanhålla rullstolen från bilderna. Efter att tidigare ha utstått mobbing var hon rädd att hon återigen skulle utsättas om rullstolen syntes på bilderna. Därför kontrollerade hon noga vilka bilder som togs på henne.

– Det var mycket ”Syns den nu? Okej, men då vill jag inte att du lägger ut den här bilden”. Så det var mycket begränsat. Mina kompisar fick inte ta vilka bilder som helst, säger Carolina.

Det skedde sedan en förändring. Carolina började på riksgymnasiet i Göteborg, ett gymnasium för funktionsvarierade. Där var ingen dömande, och lärarna uppmuntrade henne i studierna. Något som inte var fallet under hennes tidigare skolgång.

– Det är många som har tvekat på mig i skolorna jag har gått på innan. Lärarna har sagt till mina föräldrar det inte är någon idé. Där fick vi istället anpassade scheman, och andra satt också i rullstol så det var ingen som kunde döma mig på samma sätt. De stöttade mig alltid, förklarar Carolina.

Uppmuntran från assistent

I Göteborg fick hon en ny assistent som delade intresset för kläder och smink. För några månader sedan tog Carolina en bild på sig själv, som så många gånger förut. Skillnaden var den här gången att rullstolen var med på bilden. Hon blev osäker på huruvida hon skulle lägga ut bilden på sociala medier, men efter mycket uppmuntran från assistenten lade hon till slut ut den i en Facebook-grupp.

– Hon frågade hela tiden: ”Kan inte jag få lägga upp en bild på dig, du är så fin”. Hon var verkligen peppande till att jag skulle visa upp rullstolen. När jag tog den bilden skickade jag den till mina flera av mina vänner och frågade vad de tyckte. Men speciellt till henne. Hon sade till mig att lägga ut den. Då kände jag skit samma, jag lägger ut. Vad kan hända? Om det blir värsta mobbingen tar jag bara bort den.

Studenten var ett viktigt mål

Inlägget uppmärksammades på flera håll, och Carolina fick mängder av meddelanden från personer som inspirerades av henne. Hon fortsatte att lägga ut bilder där rullstolen förekom, och nästa bild var från studenten i våras. Något Carolina är mycket stolt över.

– Jag har länge velat dela med mig av det inlägget sedan studenten, men på grund av rullstolen har jag inte vågat. Det var största målet och det var den bästa dagen i hela mitt liv. Mina studier har alltid gått upp och ner så det var fyra väldigt kämpiga år för mig eftersom jag har mina funktionsnedsättningar, förklarar Caroline.

Hade gärna varit en förebild

På gymnasiet studerade hon till just det hon brinner för: hår- och makeupartist. Efter studenten har hon nu som mål att arbeta inom branschen, men hon drömmer också om att vara en förebild för andra i hennes situation och som behöver stöttning. Dessa två drömmar går nämligen hand i hand.

– Mitt drömjobb är att kunna styla om andra människor. De säger att de behöver en förändring och så förändrar jag personen och ger den bättre självförtroende. Jag har alltid varit sådan att när mina vänner inte haft det bästa självförtroendet och mått så bra, har jag alltid varit där och peppat upp dem. Jag vill gärna vara en förebild, finnas för andra som har känt samma sak som mig. För då kan jag sätta mig i samma sits och lättare hjälpa till.

”Folk har till och med letat upp mitt nummer”

Carolina har redan kommit en bit på vägen. Hon har fått mycket feedback på bilderna och inte sällan trillar det in meddelanden på Instagram och vissa har till och med gått ännu längre.

– Det är många mammor som har skrivit till mig och berättat om deras barn, som har funktionsnedsättningar och varit mobbade i skolan. Jag blir glad för att de har hittat mig för när jag lägger ut mina inlägg känner jag att de kan visa sina barn och ge dem pepp, säger Carolina och fortsätter:

– Jag har fått jättemycket feedback, folk har till och med letat upp mitt nummer. Det var en person som skrev till mig på Facebook. Han berättade att han varit i samma situation. Han hade inte vågat visa upp sig på dejtingsidor och sådant, men sedan hade han sett mitt inlägg. Då kände han: kan hon så kan jag.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.