Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Christina och dottern Alicia byggde Tjörnbron av pepparkaksdeg

Christina Carlsson och dottern Alicia har under många år byggt pepparkakshus tillsammans. I år bestämde de sig för att göra något utöver det vanliga och byggde en bro tillsammans – men inte vilken bro som helst, utan en egen Tjörnbro.

Bilden på bygget som Myggenäsbon Christina Carlsson sedan la ut som en julhälsning till alla medlemmar i Facebookgruppen ”Vi som bor på Tjörn” har fått många att utbrista sin förtjusning. Nära 90 personer har hittills kommenterat brobygget och över 900 har gjort tummen upp.

– Det är jätteroligt. Jag fick även en personlig hälsning från några tjörnbor som frågade om de fick låna min bild och skicka som en julhälsning till sina barnbarn som bor i London, eftersom de i år inte kunde komma hem på grund av pandemin, berättar Christina.

Mer avancerat med tiden

Det var hennes 25-åriga dotter Alicia som kläckte idén om att bygga en egen tjörnbro av pepparkaksdeg.

– Vi har bakat pepparkakshus i många, många år tillsammans, först helt vanliga men sedan allt mer avancerade med tiden. Förra året byggde vi till exempel en fyr eftersom vi gärna ville bygga något på temat vatten, berättar Christina Carlsson.

LÄS MER: Pepparkaksexperten tipsar: Så får du till fina ätbara hus

Båda är nämligen intresserade både av byggkonstruktioner och vatten. Christina jobbar själv inom byggbranschen och dottern läser på Chalmers med samhällsbyggnad som inriktning.

– Vi paddlar även kajak ihop och jag har i många år själv varit kajakinstruktör inom Friluftsfrämjandet på Tjörn, berättar Christina Carlsson.

Därför ses också två kajaker glida fram i vattnet under den glacerade vägbanan på bron som verklighetstroget även försetts med namn och vajrar.

Tog en hel dag

Bygget tog en heldag att tillverka.

– Vi började väl på morgonen med att kavla ut alla delar och sedan var allt klart sent framåt kvällen, berättar Christina Carlsson.

Vad som ska hända med bygget framöver är fortsatt oklart, men det är ännu inte uppätet, försäkrar Christina.

Har ni redan nu kanske någon plan över nästa års bygge?

– Inte ännu, men jag kan tänka mig att vi även då försöker oss på något på temat vatten och Bohuslän. Det är ju kul att skapa något med vi-känsla när man bor på en liten ö som vi.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.