Döms efter att ha kört om epa-traktor

Mannen i 65-årsåldern bestred böterna han fått för att ha kört för fort vid Svanvik på Tjörn. Till sitt försvar har han i förhör sagt att han precis kört om en epa-traktor och höll på att sakta ned farten. Tingsrätten köper dock inte förklaringen, utan menar att satt hastighet gäller även vid omkörning.

ANNONS

Det var i början av juni som händelsen inträffade på väg 169 vid Svanvik på Tjörn. Mannen ska då ha hamnat bakom epa-traktorn som körde i 30 kilometer i timmen och enligt honom även vinglade betänkligt.

Han bestämde sig då för att köra om fordonet och fastnade på bild i fartkameran längs vägen som uppmätt hans hastighet till 87 kilometer i timmen på vägsträckan där max 80 gäller.

Mannen dömdes till 1 500 kronor i böter, men överklagade beslutet.

Tingsrätten köper dock inte hans förklaring om att han bara kört om och sedan börjat bromsa ned farten. Även om omkörning av fordon sker så gäller vägs angivna maxhastighet, konstaterar myndigheten.

ANNONS

Mot denna bakgrund finner tingsrätten att de omständigheter mannen anfört inte utgör tillräckliga skäl för att frita honom från ansvar, varför han nu döms att betala de utskriva böterna på 1500 kronor.

ANNONS