Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Dags för ett säkert vårtecken: Kosläppet gör comeback

Förra gången kom cirka 800 personer för att bevittna ett av årets säkra vårtecken, de ystra glädjeskutten då korna åter släpps ut i det fria för att beta nyvuxet grönt gräs och lapa vårsol. Nästa lördag, den 7 maj är det dags igen. Då väntas kosläpp, men även växtmarknad, kaffe-, korv- och våffelservering vid Tjörns hembygdsmuseum vid Bräckeliden.

Bakom evenemanget, där även Tjörns biodlarförening kommer att finnas på plats för att visa bigården, står LRF, Tjörns hembygdsförening, Studieförbundet Vuxenskolan och Tjörns trädgårdsförening.

Efter två års pandemiuppehåll är det också med glädje Henry Hermansson, kassör i LRF, kan meddela att man nu åter bjuder in till festlig vårsammankomst för att bevittna kornas glada skutt när de släpps ut i det fria.

– Förra året körde vi ju digitalt, men det blir ju inte samma sak som att se korna skutta och springa runt, vilket verkligen är en glädje, säger han om kosläppet som kommer att ske ur vagnar med ett tiotal dittransporterade kor från Christopher Gerhardssons gård i Spjärr.

Sätt att visa upp landsbygden

För många av dagens barn, som kanske heller aldrig sett en ko på riktigt nära håll, är det också ett sätt att visa upp landsbygden och få förståelse för hur kornas bete påverkar och håller landskapet öppet, betonar Henry Hermansson.

– För från tidigare cirka 350 mjölkproducerande bönder på Tjörn finns det i dag faktiskt inga kvar, utan bara ett fåtal som i dag liksom Christopher Gerhardsson bedriver mindre lantbruk med köttdjur för nötköttsuppfödning.

– För oss som arbetar inom LRF är det därför också en viktig fråga att driva för att skapa förutsättningar för dagens lantbrukare, så vi både kan behålla vårt öppna landskap samt se till att man även fortsättningsvis kan köpa svenskt kött att servera på tallriken.

Växtmarknad och våffelförsäljning

Men det väntas som sagt inte bara yster kodans nästa lördag, utan även växtmarknad, samt kaffe-, korv- och våffelförsäljning vid hembygdsmuseet vid Bräckeliden mellan Kållekärr och Sundsby.

Evenemanget pågår mellan klockan 11 och 14.

LÄS OCKSÅ: Fullspäckad artistsommar väntar i STO

LÄS OCKSÅ: Festivalarrangör laddar för musikfest i dagarna tre

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.