Jeanette Karlsson, Cecilia Lindström, Lennart Mossberg, Annica-Marie Aadnöy och Jessica Löfberg finns alla på plats på MiniMia för att stötta och hjälpa ungdomar eller deras vårdnadshavare när alkohol eller droger har blivit ett bekymmer.
Jeanette Karlsson, Cecilia Lindström, Lennart Mossberg, Annica-Marie Aadnöy och Jessica Löfberg finns alla på plats på MiniMia för att stötta och hjälpa ungdomar eller deras vårdnadshavare när alkohol eller droger har blivit ett bekymmer. Bild: Privat

De hjälper ungdomar som fastnat i missbruk

Tjörn sticker ut vad det gäller antalet unga som uppger att de regelbundet dricker alkohol. Den liberala synen beträffande andra droger har också ökat bland många ungdomar.

ANNONS

Det uppger personalen vid MiniMia på Tjörn, dit ungdomar eller deras vårdnadshavare kan vända sig när alkohol eller droger har blivit ett bekymmer.

– Man kan även kontakta oss för rådgivning vid oro över att allt inte står riktigt rätt till. Det kan ju bara vara en känsla över att ett ens barn inte riktigt beter sig som det brukar göra och uppvisar tecken på exempelvis en håglöshet som kanske inte bara har med det vi brukar kalla ”normalt tonårsbeteende” att göra, säger Jeanette Karlsson, gruppledare för MiniMia.

Tillsammans med två kuratorer, en sjuksköterska och en läkare erbjuder hon stöd och hjälp för ungdomar mellan 13 och 24 år som själva känner att alkohol och droger kommit att ta över för mycket tid i deras liv.

ANNONS

– Det kan också handla om spelmissbruk, även om det inte är lika vanligt att ungdomar söker sig till oss om det, säger Annica-Marie Aadnöy, kurator vid mottagningen.

Sticker ut i statistiken

Enligt personalen vid MiniMia sticker Tjörn ut i statistiken angående antalet unga som uppger att de regelbundet dricker alkohol.

– Det vi ser just nu är också en ökad liberal syn vad det gäller användandet av andra droger som cannabis, men även amfetamin och läkemedel som exempelvis tramadol och olika bensodiazepiner, säger Jeanette Karlsson.

– De som söker sig till oss i dag har också i högre grad fastnat i ett regelbundet missbruk, jämfört med för tio år sedan när vi öppnade mottagningen här på Tjörn då många droger i dag också finns mer lättillgängliga på nära håll för en billig penning.

Arbetar förebyggande

Jeanette Karlsson och de andra på mottagningen arbetar samtidigt förebyggande genom att besöka skolor och träffa elever, vårdnadshavare och pedagoger och berätta om drogmissbruk och MiniMias verksamhet.

– Vi arbetar även i nära samarbete med polis och socialtjänst för att fånga upp de som riskerar att hamna på glid, säger Jeanette Karlsson.

Ökad psykisk ohälsa

Under den pågående pandemin har samtidigt flera rapporter vittnat om att många såväl unga som gamla mått psykiskt dåligt och att fler än vanligt då också tagit till alkohol och spel som en flykt från den grå vardagen.

– Men det är faktiskt inget vi riktigt känner igen här, utan alkoholkonsumtionen bland unga har enligt de rapporter vi tagit del av legat på en relativt stabil – om än hög – nivå på senare år. Däremot är det just synen på övriga droger som förändrats, säger Jeanette Karlsson.

– Däremot kan det ju eventuellt också finnas en fördröjningseffekt. När många unga exempelvis haft distansundervisning finns det ju till exempel inget elevhälsovårdsteam som har koll och kan fånga upp signaler på att allt kanske inte står riktigt rätt till. Sedan tar det ju också en viss tid att utveckla ett missbruk.

Ungdomars drogvanor

Var tredje år sedan 2013 har Västra Götalandsregionen, kommunerna och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) genomfört en undersökning av drogvanor bland skolelever i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet.

Undersökningen 2019 gav följande resultat:

Sex procent av ungdomarna i undersökningen medger att de använt narkotika någon gång. I Stenungsund är motsvarande siffra 15 procent, på Tjörn tolv procent och på Orust elva procent.

25 procent av ungdomarna i Stenungsund säger samtidigt ha vänner som använder narkotika. På Tjörn och Orust är motsvarande siffra 18 respektive 17 procent.

Andelen ungdomar med narkotikaerfarenhet är något större bland pojkar än bland jämnåriga flickor

De allra flesta av de som testat narkotika har enligt undersökningen testat marijuana. Det näst vanligaste preparatet är hasch följt av kokain, ecstasy och receptbelagda smärtstillande medel.

Den vanligaste anskaffningsmetoden uppges vara att man fått narkotika av en vän eller pojk-/flickvän.

På regional nivå uppgav 17 procent av eleverna i årskurs 9 och 28 procent av eleverna i årskurs 2 att de kan få tag på hasch/marijuana inom 24 timmar. I Stenungsund och Orust är motsvarande siffra 21 procent, på Tjörn 20 procent.

Hälften av eleverna anser att det är upp till var och en om de vill bruka narkotika.

Källa: CAN-drogvaneundersökningen

ANNONS