De målar sig friska från psykisk ohälsa och ställer ut sina verk

Kreativt skapande kan hjälpa mot psykisk ohälsa. Det visar en utställning som nu visas på Fregatten.
– Målandet har förändrat mitt liv, säger Irene Schumacher.

ANNONS

Det var när hon drabbades av utbrändhet för två år sedan som livet förändrades för Irene Schumacher. Från att ha varit en person med full fart framåt började det ta emot. Hon sov allt sämre och blev deprimerad.

– Det var chockartat för mig. Jag har alltid sett mig själv som en människa med massor av energi och hundra järn i elden. Jag hade inte förstått vad psykisk ohälsa innebär innan jag hamnade där själv, hur otroligt svårt och skrämmande det är och tufft att ta sig ur, berättar Irene.

Hitta det roliga

Hon sökte sig till vården. Först fick hon hjälp med att få ordning på sömnen.

ANNONS

– Jag låg inne för sömnstabilisering och fick hjälp genom medicinering. Sedan fick jag lära mig att leva mer i nuet, att inte se för långt framåt och begränsa mina aktiviteter.

Något hon uppmanades att göra var att göra sådant som hon tycker är roligt.

– Jag fick fundera över det men av en slump fick jag kontakt med Inger Lehrman som undervisar i måleri. Jag började måla, något som jag aldrig tidigare sysslat med och det var så otroligt roligt, säger Irene Schumacher.

Viktigt släppa loss

Nu är de fyra kvinnor som ställer ut på Fregatten från 10 december fram till 21 december. Utställningen kallas passande nog för ”Jag trodde att jag inte kunde”. Just detta att tro sig att inte kunna och att därför inte våga är något som Inger Lehrman kommit i kontakt med redan innan gruppen startade i Stenungsund. Hon har jobbat med psykisk ohälsa i en annan kommun och haft flera liknande grupper.

– Jag har sett fantastiska saker hända. Det har varit deltagare som inte har kunnat dra ett streck första gången vi har träffats. De har suttit där med spända axlar och varit försiktiga. Men då hojtar jag till och visar dem hur man ska måla med stora gester, bara släppa loss och våga. Då växer självförtroendet, förklarar Inger Lehrman.

Enligt Irene Schumacher har metoden fungerat mer än väl på henne.

– Det har varit en jätteviktig del av mitt tillfrisknande. När man målar är man verkligen i nuet.

ANNONS