Tjörn behöver fler ställplatser för husbilar. Bilden är tagen på annan ort.
Tjörn behöver fler ställplatser för husbilar. Bilden är tagen på annan ort. Bild: Staffan Florén Sandberg

Efter rekordsommaren: Tjörn behöver mer plats för husbilar

Fler ställplatser för husbilar och en utbyggd camping. Det är några av de turistfrämjande åtgärder som Tjörn behöver satsa på, detta efter en rekordsommar i år.

ANNONS

Det här konstaterar kommunen som när sommarsäsongen lider mot sitt slut kan notera en rekordartad säsong med massor av turister. ”Invasionen” av turister har emellertid också satt fokus på de brister som finns i servicen på Tjörn.

– Vi kan konstatera att samtidigt som allt fler husbilar kommer till Tjörn är bristen på ställplatser stor. Vi behöver skapa nya, bland annat för att undvika att man använder vanliga p-platser som ställplatser. Vi har återupptagit en utredning i den frågan, säger Lena Carlstedt, turistchef på Tjörn.

Kommunalrådet Martin Johansen (L):

– Det kan jag till fullo förstå och vi behöver titta på den frågan. Vi har haft en så kallad företagsfrukost där bristen på ställplatser var en av de frågor som togs upp från företagarna på Tjörn, berättar han.

ANNONS

En andra fråga som kommunen ska titta närmare på är bristen på campingplatser, framför allt på västra Tjörn. Lena Carlstedt säger att här finns satsningen Hav och Logi i Skärhamn som en utmärkt verksamhet.

– Men vi skulle behöva bygga ut campingverksamheten just för att skapa en större camping på västra Tjörn. Behovet finns utan tvekan, säger hon.

Den enda större camping som idag finns i kommunen är de platser som finns etablerade vid Tjörnbroarna, alltså på östra Tjörn.

Lena Carlstedt konstaterar att sommaren 2021 har varit något av en rekordsommar för turismen på Tjörn. Siffrorna är inte klara ännu men hon framhåller att det inte minst varit fullbelagt på hotell, pensionat och andra övernattningsställen och olika verksamheter vittnar om att antalet turister varit fler än normalt. Även gästhamnarna har varit fullbelagda många dagar.

– Nu får vi titta närmare på hur vi kan utveckla turistverksamheten ytterligare i kommunen.

ANNONS