Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utryckningen till Bleketskolan fick under tisdagen allvarliga konsekvenser för en annan räddningsinsats av en skadad person som fick avbrytas när larmet kom från skolan. Bild: Mattias Modéen
Utryckningen till Bleketskolan fick under tisdagen allvarliga konsekvenser för en annan räddningsinsats av en skadad person som fick avbrytas när larmet kom från skolan. Bild: Mattias Modéen

Elev utlöste brandlarm med flit – händelsen polisanmäld

En elev på Bleketskolan ska under tisdagen avsiktligt ha utlöst brandlarmet på skolan, med följd att skolbyggnaden utrymdes och räddningstjänst fick rycka ut. Händelsen har nu polisanmälts efter att utryckningen fått allvarliga konsekvenser för en annan räddningsinsats som då fick avbrytas.

Det var vid 11.30-tiden som brandlarmet ska ha gått på skolan. Efter att skolan utrymts och räddningstjänst kallats till platsen visade det sig dock vara ett falsklarm.

Enligt ett e-brev som skickats till vårdnadshavare och elever av Hans Persson, rektor på skolan, ska larmet ha utlösts avsiktligt genom att en elev rökt en så kallad wape, en variant av e-cigarett, på en elevtoalett och sedan blåst mot rökdetektorn.

– Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på detta, eftersom det också fick konsekvenser för en annan räddningsinsats som då fick avbrytas, eftersom räddningstjänsten prioriterar brandlarm på skolor, säger Hans Persson till ST-tidningen.

Det handlade enligt Hans Persson om en räddningsinsats i skogen där räddningstjänsten bistod ambulans att bära ut en person på bår, efter att denne skadat sig. Räddningstjänsten fick vid larmet från Bleketskolan lämna platsen för att senare återvända och återuppta räddningsarbetet.

– Det här är förstås även något vi nu kommer att ta upp och prata med eleverna om i klassrummen nu under dagen, så de verkligen förstår innebörden av vad detta kan få för konsekvenser om räddningstjänstens arbete fördröjs vid en verklig brand eller olyckshändelse, där en person exempelvis blivit fastklämd, säger Hans Persson.

Händelsen har även polisanmälts, vilket bekräftas av kommunpolisen Carl Besslinger.

– Ja, jag pratade själv med rektorn på skolan igår, men har inte sett anmälan själv än, men vet att den är gjord, uppger Carl Besslinger på ondagsmorgonen.

LÄS OCKSÅ: Fyra bilar skadade i brand på Hasselbackevägen

LÄS OCKSÅ: Anmälan om allmänfarlig vårdslöshet upprättad efter gräsbrand

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.