Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Eleverna ordnade egen bokmässa på hemmaplan

När Bokmässan i Göteborg i år ställde om för ett begränsat antal besökare tog Billströmska folkhögskolan saken i egna händer och skapade sin egen mässa. Under veckan som gick ordnades då både en utställning, olika workshops och aktiviteter på temat berättelser och berättare i olika genre på skolan.

Det frossades också i litteratur i största allmänhet, genom att eleverna dels vid en vägg kunde sätta upp lappar med boktips till varandra, dels kunde välja en alldeles egen bok att ta med sig hem från en presentboksmonter.

– Här skulle jag vill jag rikta en särskilt tack till Tjörns och Stenungsunds bibliotek som båda gjorde detta möjligt genom att skänka generösa bokkassar till oss, säger Gunilla Forsman, svensklärare på skolan.

Uppskattat initiativ

Enligt henne var det ett uppskattat initiativ av eleverna, varav de som går på skolans allmänlinje och ordnat basutställningen, under torsdagen även deltog i olika poesi- och novellworkshops, samt kunde lyssna på upplästa skräckberättelser av skolans lärare i biblioteket.

– Enligt de nedskrivna elevreflektioner vi fått in efter mässan känns det som att det blev väldigt lyckat, trots att vi i år inte kunde delta på Bokmässan i Göteborg, vilket vi normalt sätt har en stark tradition av att göra tillsammans med våra elever, säger Gunilla Forsman.

En av de elever som besökte skolans mässa skriver till exempel:

”Det var mycket intressant att ta del av sådant som jag vanligtvis inte är speciellt intresserad av, t ex zombies, varulvar och deckare, eftersom alla hade ställt fram saker på ett så intressant sätt att jag blev nästan sugen på att läsa/se på filmer i fler olika genrer. Efter det här hade jag gärna haft ett Harry Potter maraton, vilket jag aldrig ens funderat på innan.”

Blev inspirerad att läsa

En annan elev skriver att det även var kul att få information gällande sägnen och sagor som har varit aktuella på Tjörn, då det var någonting denne inte hade någon aning om innan.

Ytterligare en elev skriver att hen nu blivit inspirerad att börja läsa mer, vilket var precis det Gunilla Forsman och de andra lärarna på skolan hoppats på.

– Sedan är vår förhoppning förstås också att nästa år kunna besöka den ”riktiga” Bokmässan som vanligt igen, för att de ska få ännu mer inspiration och läslust i den miljön med alla aktiviteter och författarbesök som anordnas där.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.