Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Experterna: Därför stängs några av filerna på Tjörnbron

Redan nästa vecka startar den andra delen av kabelbytena på Tjörnbron, ett projekt som ska pågå under hela 2022. 45 miljoner investeras på byte av 167 kablar på Tjörnsidan, åtta i vår och åtta i höst.

Arbetet med denna etapp innebär också att man kommer att göra broöverfarten enkelfilig, det vill säga att en av de två filerna vid uppfarten till bron kommer att stängas av helt från bropylonerna och ett par hundra meter ned på mot Myggenäs Korsväg.

Många trafikexperter menar att trafikflödet blir jämnare med enbart en fil åt varje håll över bron, något som enligt Trafikverket visade sig vid den första etappen med en avstängd fil.

– Vi kommer att arbeta med kabelbytena under hela 2022, säger Max Arvidsson vid Trafikverket, ny projektledare för kabelprojektet

Stänger för att förbereda

– Vi räknar med att byta åtta kablar under våren och lika många i höst. Vi kommer dock inte att utföra några arbeten under sommarmånaderna.

Max Arvidsson konstaterar att den första nattliga avstängningen av Tjörnbron mellan 23.00 och 04.30 kommer att ske natten mellan måndag 10/1 och tisdag 11/1.

– Det är en avstängning för att förbereda för det första kabelbytet. Därefter tar det några veckor innan någon ny avstängning sker.

LÄS MER: Tjörnbron stängs igen – nu ska fler kablar bytas ut

Kommer ta hela året

Han säger vidare att projektet är av samma slag som den första delen och bytet av kablar kommer att ta hela 2022.

Den tredje och sista delen av projektet väntas först 2024–2025 och omfattar då kablar i mittsektionen av bron. Det är tekniskt sett ett annorlunda jobb, eftersom mittdelen av bron inte har fasta anordningar på bägge ändarna av kablarna.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.