Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Fäktning med långsvärd – en historisk tradition

Att fäktas med långsvärd kräver både styrka och koncentration. På Tjörn träffas ett gäng entusiaster varje vecka och fler deltagare är välkomna.

Tjörns HEMA-sällskap bildades förra hösten och har sedan dess tränat historisk fäktning vid Skärhamns skola på Tjörn. HEMA står för Historical European Martial Arts. Att fäktas med långsvärd är både roligt men det kräver också en teknik.

– Svärden är lätta så att man kan fäktas länge med finess utan att bli utmattad. Vi fäktas med oslipade bluntade stålsvärd eller plastsvärd. Bluntade betyder att de är böjda i toppen så man inte får stickskador. Man håller svärdet med båda händerna. Anledningen till att man använder två händer är att du får styrkan och kontrollen att verkligen skicka iväg ditt svärd i den riktning och vinkel man vill, säger Daniel Unander, ordförande i Tjörns HEMA-sällskap.

Består av flera moment

Han och Kristian Larsson tar på sig skyddsutrustningen som främst består av fäktmask, handskar och kroppsskydd. Själva träningen är uppdelad i flera moment med uppvärmning, teknikdel och sparringdel.

– Vi har ett teknikmanus enligt Mayers tradition från 1500-talet som vi följer, det är ursprungligen skrivet på tyska. I hans manus ingår vapnen långsvärd, stav, dusack och rapir. Så när vi satte igång förra året så satt jag och lusläste Mayers text om långsvärdet för att lära de andra. Det akademiska i HEMA är väldigt viktigt, det bör egentligen alla utövare göra, att själva läsa manualerna och tolka, så att vi kan kontinuerligt utveckla vår sport, säger Daniel Unander.

För att få delta i fäktningsträningen på Tjörn måste man ha fyllt 16 år och man välkomnar både män och kvinnor.

– Historisk fäktning passar alla. Det handlar inte om att göra illa varandra, vi fäktas med, inte mot varandra, säger Daniel Unander.

Fått stöd från kommunen

När föreningen startade fick de hjälp och utbildning av Kungshamns Historiska Fäktskola och ekonomiskt stöd av Tjörns kommun och Tjörns Sparbank.

– Det är ju lite av en materialsport och vi vill att alla ska få chansen att prova på att fäktas utan att behöva köpa massa utrustning. Så nu har vi köpt in skyddsutrustning och svärd, säger Daniel Unander.

Fäktningsteknikerna är noga beskrivna i de historiska manus som man använder och man försöker så gott det går rekonstruera de gamla teknikerna.

– Det handlar om att kontrollera striden och när motståndaren tvingas reagera, då gäller det att man har känslan och förståelsen för att veta var man befinner sig. Det är inte alltid bra att tvinga motståndaren bakåt, däremot att tvinga dem att reagera så att du kan börja läsa motståndaren och veta var du ska hugga eller stöta, säger Daniel Unander.

Öppnar för fler att prova

Det tar tid att lära sig fäktas enligt historiska tekniker, mycket handlar om att stå och röra sig rätt. Enligt Daniel Unander är den första regeln i HEMA att inte bli träffad.

– Klarar man att hålla den regeln så kan man fokusera på att träffa motståndaren. Vi kommer ha prova-på-dagar den 14 augusti och den 21 augusti, då är man välkommen till oss, säger han avslutningsvis.

LÄS OCKSÅ: Stocken Spring och sim hoppas slå nytt rekord – överskott går till en bastu

LÄS OCKSÅ: Motorklubben kommer samman på sommarlägret i Stenungsund – ”Det här är ren glädje”

LÄS OCKSÅ: Riksläger gav insikt: ”Det var väldigt lärorikt”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.