Företagare vill bygga p-hus i Rönnäng

En ansökan om att bygga parkeringshus med plats för uppåt 600 bilar vid Tjörns ishall har lämnats in till kommunen. Sommartid har Rönnäng stora parkeringsproblem.

ANNONS

Ett företag etablerat i Stansviks industriområde nära Tjörns ishall vill vara med och lösa ortens parkeringsproblem. I en skrivelse till kommunen menar den lokale företagaren att p-situationen är helt ohållbar. Nu vill han veta om kommunen har något intresse av ett p-husprojekt.

Företagaren vill inte säga något närmare om projektet förrän han haft ett första möte med kommunens tjänstemän.

Tre våningar

P-huset skulle placeras alldeles intill ishallen. Enligt skisserna som lämnats till Tjörns mark- och exploateringsavdelning skulle man kunna bygga p-huset i upp till tre våningar. Byggs det i två plan blir det 380 parkeringsplatser, med tre plan hela 573 p-platser.

ANNONS

Kommunens exploateringschef Annika Skog konstaterar att varken hon och hennes kollegor kommer att kunna avgöra frågan. Det behövs politiska beslut om hur man ska agera.

– Det är en stor fråga som måste avgöras politiskt, säger hon.

Naturområde

Men avdelningen tar tag i ärendet.

– Vi ska tala med företagaren och se vad som är den bästa möjliga utformningen innan vi har ett förslag att lämna över till politikerna, förklarar Mikael Wollbrant på exploateringsavdelningen.

Han menar dock att det finns ett formellt hinder. Det kan nämligen krävas ändring av områdets detaljplan för att p-huset ska kunna bli verklighet.

– Nu är området dels markerat som naturområde och dels avsett för idrottsändamål.

En planändring innebär att processen blir längre för ett eventuellt beslut om tillstånd att bygga p-hus i Rönnäng.

Parkering för öarna

– Man kanske kan se det som parkering för idrottspublik. Men man kan inte räkna med nya p-platser den här sommaren i alla fall, fortsätter Mikael Wollbrant.

Dessutom vill företagaren köpa loss marken för det nya projektet. Den ägs idag av kommunen.

Rönnäng är en av de kustorter som har stora parkeringsproblem, framför allt sommartid då massvis av sommargäster och turister besöker orten. Besökare till öarna Dyrön, Åstol, Tjörne kalv och till viss del Klädesholmen skulle också kunna använda sig av p-huset i Stansvik.

ANNONS