Förslaget: Presentkort till personalen som tack

Tjörns oppositionsråd Martin Johansson vill ge kommunanställda 500 kronor och samtidigt hjälpa det lokala näringslivet. Gåvan är tänkt som ett försenat tack till personalen för deras insatser under pandemin.

ANNONS
|

En motion om att hylla kommunanställda genom en gåva har lämnats in till Tjörns kommunfullmäktige. Minst 500 kronor per medarbetare vill Martin Johansson (f d SD) dela ut i form av presentkort.

– Jag har haft det här i bakhuvudet länge och ville slutföra det, trots att man nu ändrat reglerna för skattefria gåvor till anställda, säger oppositionsrådet, som de senaste åren skrivit överlägset flest motioner på Tjörn.

500 en gräns

Gåvan är också en present åt näringslivet. Tanken är nämligen att samtidigt stötta de lokala handlarna. Presentkorten ska därför bara gälla hos företag som har butik i Tjörns kommun.

Enligt motionären blir kommunens kostnad 600 000 kronor.

ANNONS

Förra året försvann taket för skattefria gåvor till anställda. Kommunen kan därför som mest ge 500 kronor skattefritt för mottagaren.

– För min del kan kommunen gärna ge mer. Personalen har gjort en så fin insats under pandemin så de förtjänar verkligen det, tycker Martin Johansson.

Prövat förut

Andra kommuner har varit snabbare med att visa personalen sin uppskattning. Lerums kommun delade till exempel lagom till jul ut presentkort på 2 000 kronor per anställd. Det kostade totalt 6,6 miljoner.

Lerums Centrumförening med 48 medlemsbutiker vann den kommunala upphandlingen om presentkorten och kunde dra nytta av kommunens generositet.

Även Karlskrona och Boxholms kommuner har gjort på liknande sätt.

Förutsättning saknas

Enligt kommunens näringslivsstrateg kan det dock bli svårt att genomföra på Tjörn.

– Vi har ingen lokal handelsförening på ön som erbjuder gemensamma presentkort, säger Anna Aldegren.

Däremot finns det företag som säljer presentkort som en tjänst på olika orter.

Själva idén gillas dock av Anna Aldegren:

– Det vore väl utmärkt om det fanns möjlighet att gynna det lokala näringslivet på det sättet, menar näringslivsstrategen.

Inget valfläsk

Motionären själv hoppas att motionen blir antagen i tid så att presentcheckarna kan delas ut lagom till nästa jul.

Är motionen inte bara ett försök att inför valet göra sig populär hos en stor grupp väljare?

– Nej, jag har som sagt tänkt på det här länge. Så det är inte fråga om något valfläsk, säger Martin Johansson, som förra året startade ett nytt parti – Bohuslänpartiet.

ANNONS